Mérsékelni lehet az aszálykárokat

Öntözőcsatorna Ambrózfalván. - A kép forrása: ambrozfalva.network.hu

A fajtaválaszték bővítését és a precíziós művelést ajánlotta a gazdák figyelmébe az aszálykárok megelőzéseként a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója hétfőn Hajdúhadházon.

 

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. – A kép forrása: agrya.hu

Gyuricza Csaba a Szárazságban is eredményesen című konferencián felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdák nem fordítanak kellő figyelmet a szárazságtűrő növényfajták termesztésére. A klímakárt okozó talajművelési szokások közül kiemelte a nyári szántást, a vízvesztő, teljesítményt rontó tarlóművelést, az őszi szántások rossz minőségét és a felszínvédelem hiányát a nyári hónapokban. A NAIK főigazgatója szerint az aszály elleni védekezés leghatékonyabb technikai eszköze a precíziós gazdálkodás. “Hosszú távon, Magyarországon sem lesz más út” – jelentette ki. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke a fórumon ugyanakkor úgy fogalmazott: “a legkorszerűbb technológia sem hoz áttörést, ha nincs elegendő víz”. Szavai szerint a kormány meghozta az induláshoz elegendő intézkedéseket, és évi 17 milliárd forintot biztosít az öntözés fejlesztésére. Jakab István, aki az Országgyűlés fideszes alelnöke is, megemlítette, hogy a csaknem ötmillió hektár hazai szántónak jelenleg csak mintegy két százalékát öntözik a gazdák. Megítélése szerint az öntözött területek jelentős növelésére van szükség, amihez állandó víztározók kellenek, illetve rendbe kell tenni a csatornákat, a vízügyi műtárgyakat.

Jakab István, a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke: “a meglévő vizeket ne engedjük el”, “ahol rendelkezésre áll a felszíni víz, azt hasznosítani kell”. – A Séd-Nádor-Gaja vízrendszeren víztározó fenék-leürítő műtárggyal. – A kép forrása: kdtvizig.hu

Jakab István azt is fontosnak nevezte, hogy a meglévő vizeket “ne engedjék el” a területekről, “ahol rendelkezésre áll a felszíni víz, azt hasznosítani kell”. A MAGOSZ elnöke jelezte: a Nemzeti Földügyi Központ főosztályaként hamarosan létrejön egy öntözési központ, amely a bürokratikus akadályok leküzdésében is segíteni fogja az öntözni akaró gazdákat.

Konzolos, önjáró, “lineár” öntöző-berendezés. – A kép forrása: magro.hu

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hajdú-bihari elnöke szerint paradigmaváltásra van szükség az öntözés területén. Sürgette, hogy a Tiszából gravitációs úton biztosítsanak elegendő vizet a Keleti Fő-csatorna térségében gazdálkodók ellátásához. (Forrás: kormany.hu/MTI)