Merkely Béla: másfél hónapunk van ebből a járványból, utána jelentősen csökkennek a számok

Fotó Kovács Tamás, MTI

A keleti vakcinák beszerzésének köszönhetően Magyarországon jóval magasabb az átoltottsági arány az Európai Unió átlagánál. Utóbbi 12,5 százalék, míg Magyarországon immár 20 százalékosra nőtt az átoltottság – mondta a Semmelweis Egyetem rektora az M1-en.

Merkely Béla azt kérte, hogy még másfél hónapig tartsunk ki és vigyázzunk egymásra, azután szerinte jelentősen csökkennek majd a koronavírus-járvány adatai.

Ha magunk elé nézünk, nagyjából másfél hónapunk van ebből a járványból, utána jelentősen fognak csökkenni a számok

– fogalmazott. Ugyanakkor  elmondta, hogy indokolttá vált a kismamák soron kívüli beoltása, mivel a vírus a magzati életet is veszélyezteti. A klinikai tapasztalatok alapján döntöttek erről,

két nap alatt ezer kismama kapta meg a vakcinát.

Hozzáfűzte, hogy a Harvard Egyetem publikációja szerint az oltás nemcsak az anyának, hanem a magzatnak is védettséget biztosít, vagyis a gyermek védetten jön a világra.

Merkely Béla arra figyelmeztetett, hogy a tavaszi idő ellenére se feledkezzünk meg a maszkviselésről; a brit variáns minden korosztályban okozhat súlyos tüneteket. Ha maszkban fertőződünk meg, akkor kisebb mennyiségű vírus kerül a szervezetünkbe, így a betegség enyhébb lefolyású lehet.

A Semmelweis Egyetem rektora elmondta, hogy Klinikaland címmel ismeretterjesztő animációs kisfilmet készítettek az oltásokról, a vakcinák működéséről. Ezzel is növelni kívánják az oltási hajlandóságot, mert elsősorban az ismeretek hiánya szüli a félelmet – mutatott rá Merkely Béla.

Forrás: index.hu, Wolfy