Merkely Béla ijesztő figyelmeztetése: gyakorlatilag minden oltatlan koronavírusos lesz

Fotó Kovács Tamás, MTI

A Merkely Béla úgy látja, a negyedik hullám járványgörbéje teljesen máshogy fog kinézni, mint a korábbiak. A Semmelweis Egyetem rektora egyben arra is figyelmeztetett, hogy gyakorlatilag minden oltatlan el fogja kapni a koronavírust.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma itthon minden bizonnyal kevésbé terheli majd meg az egészségügyi ellátórendszert, mint az előző kettő – fejtette ki az InfoRádió érdeklődésére a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla az Infostart beszámolója szerint.

Nem egy második-harmadik hullám típusú görbét fogunk látni, hanem egy elnyújtott, laposan emelkedő görbét

– tette hozzá

A delta vírusvariáns rendkívüli fertőzőképes, és meg fogja találni azokat a személyeket, akik nincsenek beoltva – fogalmazott a szakember, aki szerint az átoltottság és átfertőzöttség mértéke relatíve magas, de nyájimmunitás nem érhető el, vagyis

gyakorlatilag minden oltatlan el fogja kapni a betegséget.

Hogy a harmadik oltást hogyan érdemes időzíteni, arról azt mondta, a második oltástól számított hat hónap múlva érdemes azt beadni az időseknek és krónikus betegségben szenvedőknek.

Természetesen a vírus változhat, ezért ezek a szabályok is módosulhatnak

– figyelmeztetett a Semmelweis Egyetem rektora

Merkely Béla arról is beszélt, hogy Romániában elsősorban az átoltottak alacsony száma áll a járvány robbanásszerű terjedése mögött, azokba az országokba ugyanakkor biztonságosan utazhatunk, ahol folyamatosan csökkennek a napi esetszámok.

Azt javasolja, olyan országokba ne utazzunk, ahol új vírusvariáns ütötte fel a fejét.

Forrás: portfolio.hu