Merkely Béla: Ha túl sok magyar megy külföldre, hazahozhatják a vírust

FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az RTL Klub híradójának azt nyilatkozta: ha megindulnak a magyarok külföldre, hazahozhatják a koronavírust. Mint rámutatott, a környező országokban jóval magasabb az egymillió lakosra jutó új esetszám, mint amennyi nálunk a csúcsadat volt. „A behurcolt esetekkel elő lehet idézni magasabb esetszámot” – fogalmazott Merkely, aki azt ajánlja, akinek nem muszáj, ne utazzon külföldre, aki mégis így tesz, teszteltesse magát, mikor hazatér.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt írta az ATV híradójának megkeresésére, hogy az operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járvány fejleményeit. Minden intézkedést ennek megfelelően, alapos mérlegelés után hoz meg. A külföldre indulóknak azt tanácsolja a tárca, hogy regisztráljanak konzuli védelemre, ez ugyanis baj esetén megkönnyíti a kapcsolatfelvételt.

RTL KLUB HÍRADÓ, ATV HÍRADÓ

ORFK-szóvivő: Koronavírussal fertőzött emberek a tranzitútvonalon sem léphetnek be az országba

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az Origóval azt közölte: az a külföldi, aki koronavírussal fertőzött, vagy ennek gyanúja áll fenn, nem léphet be az országba. Hozzátette: a tranzitútvonalat használók csak a kijelölt benzinkutakon és pihenőhelyeken állhatnak meg, és bár ezeket a töltőállomásokat bárki használhatja, a rendőrség azt tanácsolja, hogy aki nincs az útvonalhoz kötve, lehetőleg máshol álljon meg. A kérdésre, hogyan érinti a magyar utazókat a humanitárius korridor, Gál Kristóf úgy reagált: „a magyar emberek továbbra is szabadon beléphetnek az országba.

ORIGO.HU