Merkel és Macron: A török támadásnak azonnal le kell állnia

Fotó: Network.hu

Törökország szíriai katonai műveletének azonnali leállítását sürgette Angela Merkel német kancellár vasárnap Recep Tayyip Erdogan török államfővel telefonon folytatott megbeszélésén – közölte a német szövetségi kormány helyettes szóvivője. Ulrike Demmer közleménye szerint a megbeszélést a török államfő kérésére folytatták. Angela Merkel kifejtette: Törökország szíriai művelete „a jogos török biztonsági érdekektől függetlenül azzal fenyeget, hogy a helyi lakosság jelentős része menekülésre kényszerül, destabilizálódik a régió és ismét megerősödik a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet”. Az észak-szíriai török támadás azonnali leállítását szorgalmazta a francia elnök vasárnap. Emmanuel Macron az Angela Merkel német kancellárral tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: álláspontját telefonon közölte Recep Tayyip Erdogan török államfőnek és Donald Trump amerikai elnökkel. „Közös akaratunk, hogy az offenzívának legyen vége” – jelentette ki. „A támadás humanitárius válságot szabadíthat el, és segítheti újjáéledni a térségben az Iszlám Állam terrorszervezetet” – fogalmazott Macron, aki vasárnap estére rendkívüli kormányülést hívott össze, amelyen a török hadművelet a téma. Hozzátette, hogy Németországgal új kezdeményezések kidolgozásán munkálkodnak az offenzíva befejezése érdekében.

Ugyancsak vasárnap Manfed Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője egy beszédében hangsúlyozta, hogy Törökország hadseregének bevonulása Szíriába ellentétes a nemzetközi joggal, az Európai Unió reakciója pedig egyelőre elégtelen. Az EU-nak világossá kell tennie Erdogan számára, hogy „gazdasági következményeket von maga után, ha továbbra is ezen az agresszív úton jár” – húzta alá Weber.

Százharmincezernél is többen kényszerültek otthonuk elhagyására Szíria északkeleti részén a török hadsereg és a velük szövetséges milíciák által a héten indított offenzíva miatt – jelentette be az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) vasárnap. Az OCHA szerint elsősorban a török határhoz közeli Tel Ábjad és Rász el-Ajn településekről menekülnek az emberek, becslések szerint pedig további mintegy 400 ezer civil szorul segítségre az összecsapások miatt. Ugyanekkor a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd vezetésű ernyőszervezet vasárnap azt közölte, hogy a török hadsereg ágyúzása következtében sokan megszöktek az észak-szíriai Ajn Íszában lévő táborból, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet családtagjait őrzik.

MTI