Merénylet minden jóérzésű veszprémi ellen

A Veszprémi Viadukt látképe. - A kép jobboldalán látható sziklafalból lopták el Jézus Krisztus édesanyjának a szobrát. - A kép forrása: lazarus.elte.hu

 

A lelkiismeretlen tolvajok Jézus Krisztus édesanyját, a magyarok felséges királynőjét sem kímélik.

A Veszprémi Viadukt sziklafalába süllyesztett fülke egykor Szűz Mária szobrát őrizte, ám jelenleg üresen tátong. A városra vigyázó szobor körülbelül egy hete tűnt el a nyolcvan éven át elfoglalt helyéről.

Az esetről Nagy Károly apátkanonok esperest, a Szent Mihály-bazilika plébánosát kérdeztük, aki a sajnálatos eset kapcsán a szobor jelentőségéről beszélt lapunknak. Nagy Károly apátkanonok elmondta, az emberek még az üresen álló fülkéhez is visznek virágot. Az új Mária-szobrot 1997. május 12-én helyezték el, az emlékhelyet Szendi József érsek szentelte fel, a szoborfülke helyreállításának a költségeit a külföldön élt atléta, Serényi István vállalta. – Szűz Mária szobra védte a hidat, a várost, és üdvözölte a Veszprémbe érkezőket. Sajnos, most ismét üresen áll a fülke. Nem tudjuk, mi történt, valakinek szüksége volt-e rá, vagy meg akarták-e semmisíteni, ám a szobor eltűnésével egy újabb űr keletkezett. A magyar nép Mária népe, országunk Mária országa. Ez a szobor emléket, tiszteletet, hitet, védelmet jelentett. Amennyiben rosszindulatból távolították el a szobrot, úgy azzal emlékeket sértett és az emberek hitét tiporta meg az elkövető. Hiszem azonban azt, hogy előbb-utóbb újra ott fog állni a Szűzanya szobra a viaduktnál, és akár közadakozásból, akár egyéni felajánlásból a keletkezett hiány megszűnik, helyreállítják – tette hozzá Nagy Károly atya.

Papp Tamás, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és a Veszprém Megyei Közgyűlésnek a tagja, a Kisgazda Polgári Egyesület Veszprém Megyei Szervezetének és a Veszprém Megyei Értéktár-bizottság elnöke: a legsötétebb kommunista idők egyházellenességét idézi ez az otromba tett. A Veszprém megyében élő Polgári Kisgazdák mélységesen fel vannak háborodva azon, hogy az emberek legbensőségesebb lelki életét így meg lehet gyalázni. (KPE)