Meredeken esnek a gázárak – ez áll a háttérben

Az enyhébb téli időjárás, az alacsonyabb energiafelhasználás, a megújuló energiaforrások jelentősebb energiatermelése és az európai gáztározók 80 százalék feletti töltöttségi szintje egyaránt a nemzetközi földgázárak csökkenését idézik elő. Ha megvizsgáljuk a gáztározók töltöttségi szintjét az éves gázfogyasztás arányában, akkor azt láthatjuk, hogy Magyarország áll az egyik legjobb helyen az Európai Unióban.A megszokottnál enyhébb téli időjárás Európában, az alacsonyabb energiafelhasználás és a szélerőművek jobb energiatermelése egyaránt a nemzetközi földgázárak csökkenését idézik elő.

A gázárak mérséklődését segíti az a tény is, hogy az Európai Unió gáztározóinak töltöttsége átlagosan 83 százalékon állt december végén. Ez a meglehetősen magas érték egyúttal azt is jelenti, hogy fennakadás nélkül átvészelheti Európa az idei telet.

Ársapka

A holland tőzsdén jegyzett földgázárak 80 euró alá estek és jelenleg 76 euró körül mozognak. Ez a szint a töredéke az orosz-ukrán háború kirobbanásakor, illetve az augusztusban látott 300 euró feletti csúcsértékeknek.

A 76 eurós ár ráadásul már alatta van az uniós döntéshozók által megszabott 80 eurós gázár-sapkának is.

Tartalékok

Az Európai Unióban átlagosan 83,2 százalék volt a földgáztározók töltöttsége december 30-án az AGSI hivatalos adatai alapján.

Ha pusztán a tározók töltöttségi szintjét nézzük, akkor Portugália, Lengyelország, Spanyolország és az Egyesült Királyság állnak a legjobban uniós szinten.

A fenti rangsorban hazánk az utolsó előtti. Ez azonban csalóka képet mutat, hiszen Magyarországon jóval nagyobb méretűek a gáztározók, mint más uniós országban.

Ha megvizsgáljuk a gáztározók töltöttségi szintjét az éves gázfogyasztás arányában, akkor azt láthatjuk, hogy Magyarország áll az egyik legjobb helyen az Európai Unióban. Ezt a következő ábra jól szemlélteti.

Más szóval hazánk tudna a jelenlegi gáztartalékokkal az egyik legtovább működni az unióban. Ez az állapot növeli az ellátásbiztonságot, valamint az üzleti és a fogyasztói bizalmat.

Kedvező jelek

Oroszország a napokban jelezte, hogy kész a Fehéroroszországon és Lengyelországon áthaladó Yamal vezetéken újra földgázt exportálni Németországnak, illetve az Európai Uniónak.

Ez a fejlemény szintén növelheti az ellátásbiztonságot és hozzájárulhat a piaci energiaárak további mérséklődéséhez.

Forrás: novekedes.hu

https://novekedes.hu/elemzesek/meredeken-esnek-a-gazarak-ez-all-a-hatterben