Menczer Tamás: Továbbra sincs magyar érintettje a koronavírusnak

Fotó MTI, KKM, Burger Zsolt

Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak, Magyarországon két gyanús esetet vizsgáltak ki, de egyiknél sem igazolódott be a fertőzés – hangoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért is felelős államtitkára szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón. Menczer Tamás közölte, a kínai hatóságok lezárták Vuhan várost és az azt körülvevő Hopej tartományt, így senkinek nem javasolják az oda történő beutazást, mert onnan kijutni jelenleg nem lehet. Hangsúlyozta, négy Vuhanban tartózkodó magyar állampolgárról tudnak, akik egy szállodában laknak és munkavállalási céllal érkeztek az országba, valamint egy magyar férfival tartják a kapcsolatot Hopej tartományban, ők mind jól vannak, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, mikor hagyhatják el a térséget. A politikus leszögezte: a Kínából érkező csomagok esetében nincs szükség speciális óvintézkedésekre, mivel azok nem fertőznek. A DK szerint Magyarország kiemelten kockázatos helyzetben van a koronavírus ügyében. Közleményükben azt kérdezték a kormánytól, hogy miért nem tettek eddig semmilyen óvintézkedést? Menczer a Facebookon úgy reagált: „Megkérem Gyurcsány Ferencet és pártját, hogy ne hazudjon a koronavírussal kapcsolatban!”

Magyarországon kevés az esélye a járványnak; a Nemzeti Népegészségügyi Központ felkészült a szükséges intézkedések megtételére és jelentési kötelezettséget ír elő az egészségügyi szolgáltatóknak, valamint a helyi hatóságoknak – tájékoztatta a központ szombat este az MTI-t.

A kínai hatóságok hétfőtől leállítják az összes csoportos utazást bel- és külföldre egyaránt, hogy meggátolják az új koronavírus okozta járvány terjedését – jelentette tegnap a kínai állami televízió. Eközben a Maszol.ro nyomán az Origo arról számolt be: a bukaresti reptérről kórházba szállítottak egy férfit, miután a repülőn jelezte, hogy rosszul van; az illető korábban Kínában járt, ezért felmerült, hogy az új típusú koronavírussal fertőződött meg. MTI, MANDINER.HU, MASZOL.RO, ORIGO.HU