Meloni nem titkolta, hogy a republikánusokkal szívesebben tárgyalna

Fotó HírTv

Az olasz miniszterelnök elegánsan elhárította Joe Biden bizalmaskodó közeledését

Az olasz lapok nagy sikerként értékelik Giorgia Meloni amerikai tárgyalását Joe Biden elnökkel, külön kiemelve, hogy az olasz miniszterelnök a látogatása során tiszta vizet öntött a pohárba, és nem titkolta, hogy a demokratákkal csak pragmatikus kapcsolatokra törekszik, ugyanakkor a Kínával ápolt viszonyba pedig nem hagy beleszólást. 

Az olasz sajtó külön megemlékezett az amerikai elnök, Joe Biden meglepően bizalmaskodó üdvözlő mondatáról: „Amikor először megláttalak, úgy éreztem, mintha régóta ismernénk egymást”. Giorgia Meloni karakán válaszát hasonlóan idézték, aki kifejtette: „A Republikánus Párt közelebb áll hozzám, ám ez nem akadálya a Biden elnökkel meglévő jó, sőt kiváló gyakorlatias kapcsolatnak.”

Az Olaszország kezdeményezte Mattei-terv, amely a Földközi-tenger térségének migránsügyi „gatyába rázásának” célját tűzte ki, komoly érdeklődést váltott ki amerikai politikusok köreiben is, hívta fel a figyelmet az Il Giornale tudósítója. Ennek meghatározó része a Tunéziának nyújtott segítő kéz, illetve a komoly anyagi támogatás. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a Tunézia és az Európai Unió között kötött megállapodás előtt néhány órával a tunéziai elnök Kaisz Szaíd leszögezte: országa nem lesz Európa határőre, és nem Tunézia feladata az európai migrációs válsággal foglalkozni. Ehhez képest ugyan Von der Leyennel és Melonival megegyeztek, de gyaníthatóan nem hoztak nyílvánosságra minden részletet. 

Az orosz-ukrán háború témája is szerepelt az amerikai–olasz megbeszélés étlapján. Biden elnök elismerően beszélt az olaszok által Kijevnek nyújtott anyagi, katonai támogatásról és politikai kiállásról, amely különösen fontos jelenleg számára. Ez az alapja Olaszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok további erősítésének, függetlenül a két történelmi szövetséges állam kormányainak politikai színezetétől.

Giorgia Meloni kitért a Kínával ápolt jó kapcsolatokra, és pozitív hozzáállásként értékelte, hogy az Egyesült Államok nem szándékozik beleszólni az olasz–kínai partnerségbe. „Ez a bizalom jele” – nyilatkozta Meloni, majd hozzátette, bejelentette kínai látogatásának tervét, amikor még gyakorlatiasabb együttműködésre fog törekedni.

A másfél órás megbeszélésen az újság tudósítója szerint meglepő módon, ám diplomáciai sikernek értékelve, az olasz béranyaságot tiltó törvény kérdése szóba sem került.

Recsegő hangú kritikákból sem volt hiány. Az amerikai sajtó hiányolta a megbeszélést követő sajtókonferenciát. Az olasz miniszterelnök mosolyogva jegyezte meg: „A vendéglátók ilyen konferenciát nem terveztek, ám aki engem ismer, tudja, nem igen teszek lakatot a számra, sem a sajtó, sem a közvélemény előtt.”

A liberális New York Times Biden helyett is megfogalmazta az amerikai bírálatok lényegét. „Ami Olaszországban történik, ijesztő. Meloni kormánya nemcsak nativista, hanem erősen tekintélyelvű is.” A David Broder történész által aláírt cikk kemény támadás az olasz kormány ellen, azzal vádolva a miniszterelnököt, hogy el akarja temetni az ellenállás antifasiszta örökségét, és újra egyesíteni akarja az európai jobboldalt. Broder történész régi rögeszméje a Mussolini-gyökerekre való hivatkozás, szerinte Olaszország ilyen kormánnyal sivár és gyökértelen.

Forrás: Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230730-meloni-nem-titkolta-hogy-a-republikanusokkal-szivesebben-targyalna