Mekkora a lakásárak különbsége főváros és vidék, valamint Buda és Pest között?

Forrás: Depositphotos
Legutóbbi cikkünkben részletesen bemutattuk a KSH elemzését arról, hogy milyen mértékben csökkentek a tranzakciószámok elsősorban a járvány hatásainak köszönhetően, mit jelentett ez országosan és Budapestet nézve, valamint milyen irányban változtak a lakásárak a tavalyi év első három negyedéve során. Ezúttal azt néztük meg, hogy az előző két évben hogyan alakultak a lakásárak Budapest egyes kerületcsoportjaiban, valamint települési jogállás és épülettípus szerint.
Ahogy korábban írtuk, Budapest használtlakás-piaci részesedésének 2015 óta tartó csökkenése 2020-ban is folytatódott, az I–III. negyedév eddig ismert adásvételeinek 17%-a jött itt létre. A városi értékesítések súlya nem változott, a községeké enyhén nőtt, meghaladva a 30%-ot. A falusi csok kedvezményezett településein az eladott használt lakások száma nem csökkent, miközben a programban nem támogatott kistelepülések használtlakás-piaca 17%-kal visszaesett.

2020 I–III. NEGYEDÉVÉBEN A HASZNÁLT LAKÁSOK PIACÁN EGY LAKÁS ÁTLAGOS ÁRA 18 MILLIÓ FORINT VOLT, 600 EZER FORINTTAL KEVESEBB, MINT 2019-BEN.

Az átlagos négyzetméterár az I. negyedévi 292 ezer forintról a II. negyedévi járványidőszakban 255 ezer forintra esett vissza, majd a III. negyedévben 261 ezer forintra nőtt. A járvány tavaszi hullámát követő hónapokban tehát bekövetkezett bizonyos mértékű korrekció, ám az árak nem érték el az év első időszakára jellemző szintet.

Forrás: portfolio.hu