Megvan az egymillió aláírás, de ez önmagában kevés a székely kezdeményezés sikeréhez

Fotó sznt.org

A 220 ezer papíralapú mellett 800 ezernél is több online aláírás gyűlt össze a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére – számol be a 444.hu. A szabály szerint egy európai polgári kezdeményezés akkor sikeres, ha összegyűlt összesen legalább egymillió támogató nyilatkozat, és a támogató nyilatkozatok száma minimum hét tagállamban elérte az adott tagállamra vonatkozóan előírt küszöbértéket, de ez idáig csak három országban teljesültek ezek a népességarányos minimumok – hívja fel a figyelmet a lap.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatóján mindenkit arra biztatott, akiknek a határon túl élők ügye fontos, hogy írják alá a nemzeti régiók megerősítését szolgáló kezdeményezést.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán azt írta, hogy ha az Európai Bizottságnak valóban fontos az európai polgárok véleménye, „akkor nem tehet mást, mint hogy meghosszabbítja a Székely

Nemzeti Tanács (SZNT) aláírásgyűjtésének csütörtökön lejáró határidejét.”

Pesty László a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy a három hete a koronavírus-járvány miatt beadott halasztási kérelmük célt érhet. A Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke kifejtette: olyan hírek érkeztek Brüsszelből, hogy az Európai Bizottság (EB) valószínűleg tíz napon belül véleményt mond az ügyben. Döntést azonban várhatóan nem hoz, hanem az Európai Parlamenthez továbbíthatja a kérdést, ahol július közepén szavazhatnak majd az ügyről.

MTI, 444.HU, MAGYAR NEMZET