Megváltoztak a műtrágya-értékesítés szabályai: ez minden gazdát érint

A kép forrása: agraragazat.hu

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/1148 rendelete (2019. június 20.) a robbanóanyag-prekurzorok forgalmazásáról és felhasználásáról, az 1907/2006/EK rendelet módosításáról, valamint a 98/2013/EU rendelet hatályon kívül helyezéséről 2021. február elsejétől szigorúan szabályozza az ammónium-nitrát tartalmú keverékek forgalmazását és felhasználását, jelentősen megváltoztatva a hazai műtrágya-kereskedelem gyakorlatát.

A rendelet alapján lakossági személy nem vásárolhat olyan műtrágyát, amelynek az ammónium-nitrátból származó nitrogén tartalma nagyobb mint 16 tömegszázalék – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. Ez a mennyiség a műtrágyában 45,7% ammónium-nitrátot jelent. Ha a műtrágya ettől magasabb százalékban tartalmaz ammónium-nitrátot, a gazdasági szereplő csak szakmai felhasználónak (3. cikk 9. pont), vagy másik gazdasági szereplőnek (3. cikk 10. pont) értékesítheti. A szakmai felhasználó esetében a szerhasználatot a teljes és részidős mezőgazdasági tevékenység is indokolhatja, mely nem feltétlenül kapcsolódik a föld méretéhez. Fontos azonban, hogy a szakmai felhasználók más személynek nem adhatják tovább a készítményeket!

A gazdasági szereplő az értékesítés során köteles:

  • tájékoztatni partnereit az aktuális előírásokról, azok módosításáról,
  • ellenőrizni a vevőket,
  • a vevői nyilatkozatot beszerezni,
  • a tranzakciókat nyilvántartani és időszakosan megőrizni, valamint
  • a gyanús tranzakciókat, a hiányt és a lopást jelenteni.

Mindezen feladatokról az értékesítő személyzet számára oktatást is kell tartania.

Az értékesítést és a nyilvántartást a Budapest Főváros Kormányhivatala ellenőrzi. A szabályozással kapcsolatban részletes tájékoztató, a vevői nyilatkozat sablonja, adattartalma a BFKH Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály Kereskedelmi Osztályának oldalán található.

Forrás: agrarszektor.hu