Megváltoztak a babaváró hitel igénylési feltételei / Gulyás Gergely: Az államigazgatás felkészült a családvédelmi programra

Fotó: shutterstock

Az ez év júliusában született gyermekek után is jár a babaváró támogatás, továbbá a nagycsaládosok által vásárolható 7 üléses autó akkor is újnak számít, ha a szalonban bemutató autóként használták – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rendeletből. Július 31. után sem kell azon aggódni a terhes anyukáknak amiatt, hogy pontosan mikor születik meg a gyermekük. Ha a Babaváró támogatás igénylésüket beadták a bankban, akkor már jogosultak lesznek a különböző támogatásokra akkor is, ha gyermekük a szerződéskötést megelőzően születik meg. Fontos azonban, hogy július 31-e után a kérelem benyújtását megelőzően született babákra nem lehet igényelni a támogatásokat.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón beszélt a családvédelmi akcióterv július 1jétől hatályos intézkedéseiről is, köztük a babaváró támogatásról, amellyel kapcsolatban megerősítette: akinek július 1-jét követően születik gyermeke, az jogosulttá válik a támogatásra. Emellett hétfőn hatályba lép a csok és a jelzáloghitel-elengedés bővítése, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a bölcsődefejlesztési program pedig folyamatban van – ismertette Gulyás Gergely, hangsúlyozva: az államigazgatás felkészült, hogy a részéről szükséges hozzájárulást megtegye a családvédelmi programhoz.

A Ripost a Bank360 értesülése nyomán azt írja: kevesebb mint százezer forintos jövedelem is elég lehet a tízmilliós babaváró kölcsönhöz, de meg kell fontolni, hogy melyik banktól vesszük fel. A Bank360 megkérdezte a bankokat, és a válaszok alapján látszik: létezik olyan pénzintézet, ahol „jóindulatúbb” lesz a hitelbírálat, mert a babaváró hitel kamatmentes törlesztőrészletéhez képest vizsgálják majd a jövedelmet.

Ám ez nem általános, van olyan pénzintézet, amely kedvezőbb forgatókönyv alapján számol, és a kamatmentes hitel törlesztőrészletéhez képest állapítja meg a szükséges jövedelmet – hívja fel a figyelmet a lap. NAPI.HU, MTI, RIPOST