Megválasztották Merkel utódját a CDU élén

Forrás MTI

Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke kapta a legtöbb szavazatot, így őt választották meg a kormányzó Kereszténydemokrata Unió küldöttei Angela Merkel udójául  írja a dw.com.

Az 59 éves német politikus a kancellárhoz leginkább lojális jelölt volt a CDU élére, ám a mostani választás még nem jelenti azt, hogy automatikusan ő lesz a párt jelöltje a kancellári székbe, amikor Merkel mandátuma lejár.

A mai online szavazáson szoros volt a verseny: Laschet 521 szavazatot kapott, a másik legerősebb jelölt, Friedrich Merz pedig 466-ot.

A posztért eredetileg hárman szállnak versenybe: Friedrich Merz, akit korábban Merkel egyik legnagyobb riválisának tartottak, ám a Mutti sikerrel kigolyózta a politikai életből, jelenleg ügyvédként tevékenykedik. Ringbe szállt még a Merkelhez szorosan kötődő Norbert Röttgen, aki jelenleg a német törvényhozás, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke.

Hármójuk közül Merz az igazán kemény vonalas konzervatív, nem véletlenül hívják a német Trumpnak.

Az első fordulóban még Merz bizonyult erősebbnek 385-380 arányban, a harmadik jelölt, Norbert Röttgen (224 szavazatot kapott) azonban végül visszalépett.

Armin Lachet Aachenben született, ügyvéd végzettségű, és veterán politikusnak számít. 1994 és 1998 parlamenti képviselő volt a német törvényhozásban, 1999-től 2005-ig pedig az Európai Parlament képviselőjeként dolgozott.

2017-ben a CDU a vezetésével nyerte meg az Észak-Rajna-Vesztfáliát, és koalíciós kormányt alakítottak a liberális FDP-vel. Elemzői kommentárok kiemelik, hogy a három jelölt közül Laschet számít a leglojálisabbnak Merkelhez, a másik két jelölttel ellentétben egyetlen nyilvános vitát sem folytatott a kancellárral.

Angela Merkel 2018-ban jelentette be, hogy lemond a CDU vezetéséről és nem jelölteti magát újra kancellárnak sem. Merkel 16 év után távozik a politikából.

Forrás: novekedes.hu, Sz.A.