Megválasztották az új japán miniszterelnököt

Fotó MTI, AP pool, Eugene Hoshiko

Magyarország évek óta arra törekszik, hogy mennél nagyobb mértékben jelen tudjon lenni az Ázsiai piacokon. Japán minden gazdasági nehézség ellenére változatlanul az Ázsiai térség meghatározó gazdasági tényezője. Az eddigi jónak mondható kapcsolatokat a kormány nyilván tovább kívánja fejleszteni. (kpe)

Szuga Josihidét választották meg szerdán kormányfőnek a japán parlament alsóházában, ahol a kormányzó Liberális Demokrata Pártnak (LDP) többsége van.

A 71 éves Szuga a japán kormány kabinettitkáraként és szóvivőjeként dolgozott nyolc évig elődje, Abe Sindzó miniszterelnöksége idején. A politikusról, az új japán vezetésről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Olyan problémák várnak az új japán vezetésre, amelyet szinte biztosan nem tudnak majd megoldani

Abe Sinzo lemondása után a japán kormánypárt, a liberális demokraták (LDP) új vezetőt választottak, aki egyben a miniszterelnöki pozíció várományosa is. Josihide Szuga azt ígéri, a gazdaságpolitika és a geopolitika terén is folytatni fogja elődje munkáját. Abe kormányzásának voltak sikerei, de összességében azt látjuk, hogy a japán gazdaság csak részben szabadult meg azoktól a démonoktól, amelyek a kilencvenes évek óta nehezítik a fejlődést. A gazdasági problémák mellé egyre inkább felnőnek a geopolitikai kihívások is, amelyekre az új vezetésnek szintén határozott lépéseket kell adnia.

A Liberális Demokrata Pártnak a második világháború után meghatározó szerepe volt Japán gazdaságfejlődésében, a párt ugyanis szinte ellenfél nélkül uralta a politikai rendszert, évtizedeken át ez a tömörülés adta a kormányfőt. Az utóbbi két-három évtizedben azonban ez a hegemónia már cseppet sem magától értetődő, Abe nacionalista és keménykezű politikájának (különösen a gazdaságpolitikának) fontos szerepe volt abban, hogy az LDP vezető szerepe megmaradt. A 2021-ben érkező választásokig így az utódra nagy nyomás nehezedik, hogy az LDP vezető szerepét megtartsa.

(Zsoldos Ákos, portfolio.hu)

Számos kihívás elébe néz, többek között a koronavírus-járvány idején kell új életre keltenie az ország gazdaságát.

Szuga azt mondta, politikájában abszolút elsőbbséget élvez majd a gazdaság beindítása, továbbá a koronavírus visszaszorítása, ami szükséges a jövő évre halasztódott 2020-as tokiói olimpiai játékok megrendezéséhez is.

A korábbi miniszterelnök, Abe Sindzó augusztus 28-án jelentette be lemondását tisztségéről, romló egészségi állapotára hivatkozva.

Forrás: MTI, portfolio.hu