Megújult tantermek fogadták a diákokat a tanévkezdéskor

A kép forrása: bama.hu

Kihasználták a nyári szünetet, a Pécsi Tankerületi Központ 14 intézményében végeztek felújítási munkákat a szakemberek az elmúlt hónapokban. A tervek szerint további fejlesztések is megvalósulnak Komlón, Pellérden, Kozármislenyben és Pécsváradon.

A Pécsi Tankerületi Központ tájékoztatása szerint a Pécsi Belvárosi Általános Iskolában elkészült a homlokzati nyílászárók cseréje, a sportpálya és a lelátó felújítása, megújult a belső udvar, kialakítottak egy felvonót. A Bánki Donát Utcai Általános Iskolában új informatika, illetve egy kétfunkciós – technika, művészeti – szaktantermet, egy új tanárit alakítottak ki, kiépítették a kamerarendszert. A Köztársaság Téri Általános Iskola épületén elkészült a homlokzati hőszigetelés, illetve egy játszóudvar várja az alsósokat. Az ANK kollégiumában megújultak a vizesblokkok, kicserélték két tanulószoba nyílászáróit, illetve eszközbeszerzésre és informatikai fejlesztésre is futotta a pénzből. Ezen kívül az iskola épületeinek tetőszigetelésére is sor kerül. A vasasi általános iskolában felújították a lapos-tetőt, az aszfaltos sportpályát, kialakítottak egy streetballpályát. – A Janus Pannonius Gimnáziumban átalakították a színháztermet, itt egy kibővített tanterem és a tanári szoba kapott helyet, illetve felújították az itt lévő vizesblokkot is. A művészeti gimnáziumban új szennyvíz- és ivóvízvezetékeket építettek be, több helyiségben kicserélték a padló- és falburkolatot, kifestették a tantermeket. A Kodály Zoltán Gimnáziumban hőszigetelték a tornacsarnok északi falát, új vízszigetelést kapott az aula lapos-tetős része, felújították a rossz állapotban lévő vizesblokkot. A kollégiumban többek között korszerűsítették a vizesblokkokat, a gépészeti rendszereket, lecserélték a nyílászárók egy részét. A Hajnóczy József Kollégiumban felújítottak néhány vizesblokkot, kicserélték a rossz állapotban lévő homlokzati nyílászárókat. – A legutóbbi statikai szakvélemény részlegesen életveszélyessé nyilvánította az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola IMS szerkezetű épületét – erről korábban lapunkban is beszámoltunk. A tulajdonos Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a vagyonkezelő Pécsi Tankerületi Központ közös döntése, hogy a 2018–2019 tanévet már nem az Aidinger utcai épületben, hanem az Anikó utcai, illetve – kisebb létszámmal – a Pécsi Apáczai Csere János Kollégium üres tanulóhelyiségeiben kezdjék meg a diákok. Ennek megfelelően az Anikó utcai épületben kialakították a tantermeket, a helyiségeket, felújították a padlóburkolatokat, elvégezték a termek festését, a vizesblokkok átalakítását. A kivitelezési munkák és a költöztetés teljes költsége 35 millió forint volt, amit a Pécsi Tankerületi Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásából finanszíroztak. Az átköltöztetett intézményben összesen 725 diák kezdte meg a 2018/19-es tanévet. (Forrás: bama.hu/H. Zs.)

Kékkői Zoltán, nyugalmazott földművelésügyi és vidékfejlesztési államtitkár, a Kisgazda Polgári Egyesület Baranya Megyei Szervezetének az elnöke. – A szövegközi kép forrása: web t-online.hu

Kékkői Zoltán nyugalmazott mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár, a Kisgazda Polgári Egyesület Baranya Megyei Szervezetének az elnöke: mi Polgári Kisgazdák büszkék vagyunk arra, hogy az eleink azzal tették teljessé Klebelsberg Kuno életművét, hogy 1946-ban bevezették az ingyenes, de kötelező 8 osztályos általános iskolai oktatást. Ennek a nagyszerű kisgazda vívmánynak a XXI. századi reinkarnációját nagy örömmel látom abban, hogy a Kormány kiemelt hangsúlyt fektet a közoktatás tárgyi feltételeinek a javítására. (KPE)