Megújuló rozsdaövezetek

Fotó Pilisi Parkerdő

Csupán néhány napja fogadta el az Országgyűlés ” a rozsdaövezeti akcióterületek létrehozásához szükséges intézkedésekről” szóló törvényt, már meg is jelent az annak végrehajtásáról szóló kormányrendelet is.

A törvény célja a gazdaság élénkítése, a lakásépítések támogatása.

Új fogalmakkal ismerkedhetünk meg:

rozsdaövezeti akcióterület: azon terület, mely megfelelő munkálatokkal a közlekedés, infrastruktúra, közmű szempontjából belátható időn belül alkalmassá tehető a beruházások elvégzésére,

azonnali rozsdaövezeti akcióterület: ahol jelentős előkészületi munkákra nincs szükség,

közép-és hosszú távú rozsdaövezeti akcióterület: amikor összetett előkészítő munkálatokra van szükség az építkezések megkezdése előtt.

A beruházások meggyorsítását szolgálja, hogy a kiemelt közérdekű beruházások megvalósítására vonatkozó rendelkezéseket kell majd alkalmazni ezen építkezésekre, tehát az adminisztratív terhek csökkenek, az ügyintézési határidő a szokottnál gyorsabb lesz.

A 150 négyzetmétert meg nem haladó összes hasznos alapterületű lakások vonatkozásában igen vonzó, csupán öt százalékos az ÁFA, ami a saját célra lakást szerzők és a befektetők számára is vonzóvá teszik majd ezeket a lakásokat.

Elvárás, hogy az épületek környezet-és klímabarát módon létesüljenek ügyelve a zöldövezet mértékére, a parkolók kialakítására, stb.

A Polgári Kisgazdák bíznak abban, hogy az eddig elhanyagolt, kihasználatlan területek ilyen célú hasznosítása megfelelően élénkíti a gazdaságot, egyben elősegíti a lakáshelyzet megoldásának kedvező alakulását.

Dr. Bakos Zoltán