Megújul a tiszalöki vízlépcső

evizig.hu

A „Tiszalöki Vízlépcső és hajózsilip rekonstrukciója” kiemelt projekt a Nemzeti Vízstratégia részeként, a Széchenyi 2020 program keretében 5,057 milliárd forint értékben, vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével valósul meg.

A fejlesztés célja a műtárgy műszaki állapotának felülvizsgálata és átfogó javítása, közvetett módon pedig az észak-magyarországi régió árvízi veszélyeztetettségének csökkentése. A munkálatok érintik a duzzasztómű gáttábláinak rekonstrukcióját, gépészeti és elektromos berendezéseinek felújítását, a műtárgy vasbeton szerkezeteinek átfogó vizsgálatát és javítását, a hajózsilip és kapcsolódó létesítményeinek szerkezeti és gépészeti felújítását is.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság közös projektjének keretében 2019. júliusától tartanak a kivitelezési munkálatok, amelynek végén biztosítható lesz, hogy a ma már 65 éve üzemelő vízlépcső biztonságosan és üzemszerűen képes legyen ellátni feladatait a vízszolgáltatásban, az árvízvédelemben, a folyógazdálkodásban, a hajózás területén, a megújuló energia hasznosításában és a környezeti kockázatok csökkentésében.

A projekt várhatóan 2022. január végén fejeződik be.

MTI

A Polgári Kisgazdák szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a vízüggyel kapcsolatban elsősorban szakmai érvekre kell hallgatniuk a döntéshozóknak. A tiszalöki vízlépcső esetében például a duzzasztás folytán a Tisza egy szakaszán III. osztályú víziút biztosított. A műtárgynak fontos szerepe van az öntözésben, az árvíz levezetésében, az energia termelésben és az ivóvízellátásban. 

Kékesi Márton