Megújul a Jászsági Vízgazdálkodási Rendszer

Egy belvíz-átemelő szivattyú. - A kép forrása: turistautak.hu

Megújul a Jászsági Vízgazdálkodási Rendszer, a rekonstrukció első üteme az Európai Unió és a magyar állam 1,65 milliárd forintos támogatásával, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében várhatóan a jövő évben indul – tájékoztatta a Közép – Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szerdán az MTI-t.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Közép – Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában megvalósuló, a tervek szerint 2020 végéig tartó projektnek köszönhetően a 41 éves Jászsági-főcsatorna alkalmas lesz a csapadékos időszakok vizeinek visszatartására. A fejlesztéssel javul a térség vízgazdálkodása, lehetővé válik a főcsatorna komplex és többcélú hasznosítása, ezáltal csökkenthetők az éghajlati szélsőségekből eredő káros hatások – írták. A Közép – Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a beruházás során a 21 kilométeres Jászsági-főcsatorna teljesen megújul, a töltések magasításával, mederkotrással, a műtárgyak felújításával nő tározókapacitása, és az üzemirányítás is korszerűbbé válik. A töltésemeléssel 62 centiméteres vízszintemelés érhető el, így a főcsatorna teljes hosszában összesen 2,65 millió köbméter víz áll majd rendelkezésre, ez mintegy 0,65 millió köbméterrel több, a jelenleginél. A belvíz-tárolási kapacitás várhatóan 341 ezer köbméterrel növelhető – ismertették. Az igazgatóság kitért arra, hogy a Jászsági-főcsatornát a Kisköre-tározóból kiinduló öntözőrendszer részeként 1977-ben adták át, legfőbb funkciója a mezőgazdasági vízszolgáltatás, az ökológiai vízpótlás és a térség belvizeinek befogadása. Az átadás óta jelentősebb fejlesztések nem történtek, sok helyen elavult, kapacitása nem megfelelő, a töltéseken néhol magassági hiányos szakaszok vannak – olvasható a közleményben. (Forrás: MTI/Magyar Idők – a szövegközi kép forrása: sikrado.hu)

A megjelenő belvíz. – A kép forrása: sikerado.hu

Nemes András, a Kisgazda Polgári Egyesület választókerület megbízottja Jászkisérről, Jász–Nagykun-Szolnok megye 2-es számú országgyűlési választókerület: A Jászsági Vízgazdálkodási Rendszer alapvetően a Zagyva folyó völgyében elterülő mezőgazdasági területek belvíz-károk elleni védelmét szolgálja, ugyanakkor rendkívül fontossá vált a fölösleges vízkészletek tárolása az aszállyal sújtott időszakokra. A mezőgazdasági vízigényeket és a természetes csapadékból származó vízkészlet-változásokat követő csapadékbőség esetén a vízelvezetést szolgáló, aszályos időszakok esetére viszont a víztárolást szolgáló vízrendezés korszerű szakmai szemléletről tanúskodik. A térség számára ez egy nagyon fontos és régóta várt beruházás. (KPE)