Megugrott az élő marha kivitele

Fotó: wikipedia.org

Magyarország élőmarha-exportja 73 százalékkal emelkedett 2018 január-februárjában a tavalyi év azonos időszakához képest – írja hétfői számában a Magyar Hírlap, a KSH adataira hivatkozva.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet prognózisa szerint míg a jelentős szarvasmarhatartó országok szinte mindegyikében várhatóan nő a kibocsátás, az Európai Unióban csökkenhet. Az elemzés szerint a marhahústermelés növekedése mellett élénkülhet a globális kereskedelem: a marhahús exportja és importja egyaránt öt-öt százalékkal emelkedhet az idei esztendőben az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A KSH adatai szerint Magyarország élőmarha-exportja 73 százalékkal emelkedett 2018 január-februárjában a tavalyi év azonos szakához képest. A főbb partnerek Törökország, Ausztria és Horvátország voltak.

A legtöbb szarvasmarhát Törökországba szállítottuk, ahova több mint a négyszeresére emelkedett a kivitel. Az Ausztriába szállított mennyiség 16 százalékkal nőtt, Horvátországba pedig 71 százalékkal több szarvasmarha került.

Magyarország élőmarha-importja 23 százalékkal csökkent 2018 első két hónapjában a 2017. január-februárban beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha csaknem fele Németországból és Hollandiából származott.

Magyarország marhahúsexportjának mennyisége negyven, értéke 64 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A marhahúsimport volumene 16, értéke 28 százalékkal nőtt.

(MTI, hirado.hu)