Megugrik az agrobotok használata

Fotó agrarkozosseg.hu

A mezőgazdasági robotok piaca egy kutatás szerint a 2020-as 7,4 milliárd dollárosról 2025-re 20,6 milliárdosra növekszik, nem csak azért, mert egyre több gépet vásárolnak a gazdák, hanem azért is, mert a gazdák idősödésével csökken a képzett munkaerő száma az iparágban, továbbá az IoT (Dolgok Internete) és a GPS technológiák is egyre inkább megfizethetővé válnak.

A mezőgazdasági ágazatba belépő fiatal gazdák egyre csökkenő száma és a mezőgazdaságban dolgozók folyamatosan növekvő minimálbérének egyre nehezebb kitermelése egyaránt segíti a mezőgazdasági robotok piacának további bővülését – írja az origo.hu.

A folyamatra további ösztönző erővel hat, hogy a Dolgok Internete típusú eszközök megjelenése lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy különféle mezőgazdasági szoftvereket és elemző szolgáltatásokat kínálhassanak vásárlóiknak. Az egyre teljesebb körű rendszerek összehangolásának igénye egy központi vezérlő szoftver szoftver segítségével a különféle hardverek, például a pilóta nélküli légi járművek, az önvezető traktorok és az egyéb automatizált mezőgazdasági gépek között egyre növekvő piacot biztosít a mezőgazdasági robotok számára.

A mezőgazdasági robotok piacának önvezető traktorok szegmensében várható az előrejelzés szerint a legmagasabb CAGR-növekedés (összetett éves növekedési ráta).

Az önvezető traktorok egyre inkább átveszik a gazdaságok olyan feladait az emberektől, mint a permetezés, ültetés, szántás és gyomlálás. Az önvezető traktorokat már sok országban tesztelték, mint például az Egyesült Államokban és Japánban, de még olyan feltörekvő gazdaságokban is, mint például India.

Ezek bevezetése várhatóan elősegíti majd ennek a szegmensnek a növekedését. Emellett várhatóan a különféle gépek és eszközök is egyre jobban eluralják majd a mezőgazdasági robotok piacát a következő öt évben.

Az önvezető rendszerek egyre megfizethetőbbé válása és a GPS navigáció pontosságának javítása lehetővé teszi a traktorok és más önvezető mezőgazdasági járművek terjedését.

A régi és nehéz traktorok cseréje ráadásul a talajkárosodást is minimalizálja.A mezőgazdasági drónokat a mezőgazdasági termelők már ma is egyre inkább használják a növények megfigyelése és permetezése céljából a megfizethetőségük és magas hatékonyságuk miatt.

Az IoT eszközök és szenzorok telepítése a gazdaságokban szintén hozzájárul a piac hardvereszközeinek általános növekedéséhez.

A becslések szerint 2025-re az Egyesült Államok dominálja majd a mezőgazdasági robotok piacának legnagyobb részét.

Az ország hatalmas mezőgazdasági területekkel és nagy mezőgazdasági csomópontokkal rendelkezik, továbbá számos kulcsfontosságú vállalat működik, melyek önvezető mezőgazdasági technológiákat fejlesztenek. Kanada és Mexikó várhatóan követni fogja az Egyesült Államokban egyre bővülő piacot, ami szintén megtolja majd az amerikai mezőgazdasági robotgyártók termelését.

Forrás: agrotrend.hu, agrarkozosseg.hu