Megtudtuk, milyen élelmiszeripari vállalkozások fognak nagyobb forráshoz jutni a jövőben

Fotó palyazatihirek.eu

Óriási kihívás előtt a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar, három oldalról érkeznek az elvásárok az élelmiszer-gazdaság felé. Nagyobb esélye annak lesz a fennmaradásra, aki együtt tud működni a piac többi szereplőjével.


Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Agroinform.hu Élelmiszeripar Webináriumán beszélt erről 2021. szeptember 15-én. A három elvárás, mely egyre fokozódó nyomásként terhelődik az élelmiszeripar szereplőire:

  • A fogyasztók és a kiskereskedelem igénye a legelemibb elvárás a három közül.
  • Fontos szempont a hazai gazdaság erősítése, az önellátásra való törekvés, a hozzáadott érték növelése.
  • A nemzetközi és hazai színtéren pedig egyre erősödő igények mutatkoznak a fenntarthatósági elvek érvényesítése mellett, illetve a kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező termékek előállítása és fogyasztása iránt.

Az államtitkár elmondta, hogy a nehezen összeegyeztethető célok elérésének érdekében a szabályozási és a támogatási háttér folyamatos fejlesztése zajlik. Magyarországon 4000 élelmiszer-feldolgozással foglalkozó társaság működik, köztük sok a kis méretű, ráadásul 30-féle különböző élelmiszer termelésével foglalkoznak ezek a vállalkozások.

Elengedhetetlen a termékpályás együttműködés

Feldman Zsolt felhívta a figyelmet a termékpályán belüli szereplők együttműködésének fejlesztésére, mert az összehangolt működés az alapfeltétele annak, hogy „jól tudjunk befektetni ebbe az ágazatba”. A szabályozás- és támogatáspolitika is ennek az iránynak a követését fogja ösztönözni a jövőben.

Kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fog az agrártárca fektetni arra, hogy tisztességesebb irányban változzon a forgalmazói és a felvásárlói magatartás.

Nagy horderejű változások történtek az élelmiszeripari támogatásokban

A 200 milliárd forintos keretösszegű Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése pályázatra eddig 105 milliárd forint értékben érkezett be támogatási kérelem, a felhívás bezárásáról leghamarabb októberben fognak tárgyalni. Feldman Zsolt kiemelte, hogy jelentős pályázói igény esetén később is elérhetőek lesznek a források.

„Minőségi ugrást várunk az élelmiszeriparban ettől a támogatási konstrukciótól. Fontos változás a korábbiakhoz képest, hogy az élelmiszeripari szegmens szereplői most mérettől függetlenül, és az előállított termékek megkülönböztetése nélkül vehetik igénybe ezeket a támogatásokat” – tudtuk meg a webináriumon tartott köszöntő során.

Új idők – mi lesz 2023 után?

2023-tól új időszak kezdődik, amelyben központi szerep jut majd a fenntarthatóbb alapanyag-termelés szabályozási keretének kialakításának, ami az élelmiszerek minősége, árak szempontjából sem elhanyagolható kérdés.

Azok a támogatási formák, amelyek most elérhetőek, továbbra is rendelkezésre fognak állni, de

a piaci szereplők együttműködésével megvalósuló fejlesztésekhez bővebb támogatási lehetőségek fognak rendelkezésre állni, kiemelt figyelmet fordítanak az alapanyag-biztonságra.

Az agrártárca szeretné jobban összekötni a szereplőket, és a támogatások ezt a folyamatot fogják ösztönözni.

További előadások a webináriumon

Az Agroinform.hu Élelmiszeripar Webináriumán „Élelmiszeripari helyzetkép és a változó trendek” címmel tartott előadást Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója. Vörös Attila előadásában felhívta a figyelmet a klímaváltozás miatti új trendek előretörésére, részletesen hamarosan beszámolunk az előadásról.

A kerekasztal-beszélgetésben dr. Felkai Beáta az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai Főosztályának vezetője, Éder Tamás, a Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatokért és PR-ért felelős igazgatója, dr. Losó József, a MIRELITE MIRSA Holding Zrt. elnöke, Vörös Attila (FÉSZ) és Kasza Sándor, az Omega Csoport pályázati szakértője vettek részt.

A beszélgetés során arról kérdeztük a felkért szakembereket, hogy milyen fejlődési pályát járt be az élelmiszeripar az utóbbi időszakban, milyen támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre a továbbfejlődéshez, illetve milyen átalakulás várható a fogyasztói trendek változása és a fenntarthatósági követelmények miatt.

Prof. Dr. Friedrich László egyetemi tanár, a MATE ÉTTI igazgatója, a Digitális Élelmiszeripari Stratégiáról előadást, melyben bemutatta a hazai élelmiszeripar előtt álló legnagyobb kihívásokat, a digitális megoldások ágazaton belüli alkalmazásának lehetőségeit. Rámutatott arra, hogy a digitalizáció térnyerésével milyen előnyökre tehet szert az ágazat például a beszerzések nyilvántartása, a nyomon-követés korszerűsítése és a technológiai innováció területén, s milyen lehetőségek és kihívások várhatóak a stratégia által meghatározott cselekvési terv megvalósítása során.

Forrás: agroinform.hu