Megtépázta az afgán krízis Joe Biden népszerűségét: rekordmagasra ugrott a politikus elutasítottsága

Fotó Brandon Bell, Getty Images

Látványos visszaesést hozott az afganisztáni krízis Joe Biden elnök népszerűségében. Az aggregált pollok szerint már többen elégedetlenek a Demokrata politikus munkájával kapcsolatosan, mint akik elégedettek, amely először fordult elő, mióta Biden elnök átvette a hatalmat az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok elnökeinek népszerűsége rendszerint azonnal kopni kezd a beiktatásuk után, ez Joe Bidennél is megfigyelhető. Az afganisztáni kivonulást követő összeomlás viszont látványos ugrást hozott az Egyesült Államok 46. elnökének népszerűtlenségében, a FiveThirtyEight által aggregált pollok alapján most először többen elégedetlenek a politikus munkájával, mint akik elégedettek.

bidenpop1
Forrás: FiveThiryEight

Vannak olyan kutatók is, például a Rasmussen Reports/Pulse Opinion Research vagy a Suffolk University, amelyek ennél is magasabbra, mintegy 55%-osra mérik Joe Biden elnök elutasítottságát.

Az előző hat elődjével összevetve Joe Biden elnök még mindig nem teljesít annyira rosszul. Trump elnök elfogadottsága ekkorra már alig 37% volt, illetve megelőzte Bill Clinton elnököt is, aki elnökségének 223. napján az amerikaiak 44%-a szerint teljesített csak jól.

Barack Obama, George W. Bush, George H. W. Bush és Ronald Reagan elnökök viszont ezen a ponton még népszerűbbek voltak, mint Joe Biden elnök.

bidenpop2

A kaotikus afganisztáni kivonulás miatt Joe Biden ellenzéke már a politikus lemondását követelte. Erre aligha kerül majd sor, viszont elképzelhető, hogy a Demokrata Párt rosszul szerepel majd az időközi választásokon, hiszen a csapatkivonást követő káosz miatt Biden sok billegő és progresszív baloldali szavazót elveszített: