Megszűnhet a Ferihegyi-repülőtéren az utas-beszállásnál az eddigi áldatlan állapot

A kép illusztráció. - A kép forrása: infogyor.hu

Hivatalosan átadták a ferihegyi repülőtér új utasforgalmi épületét

Hivatalosan átadták csütörtökön a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi-repülőtéren az új utasforgalmi épületet, a 2B terminálhoz csatlakozó új utas-mólót.

A mintegy 10 ezer négyzetméteres új épület egyszerre három széles-törzsű és négy keskenytörzsű gépet tud kiszolgálni, a gépeket utas-hídon, buszon és gyalog is meg lehet közelíteni. A beruházás része a BUD 2020 fejlesztési tervnek, az új épület mintegy 7,8 milliárd forintba került. Az utasok már augusztus elején birtokba vehették a mólót. A csütörtöki ünnepélyes átadáson Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy negyedik éve kétszámjegyű utasforgalom-bővülést tapasztalnak, idén év végére új rekord várható, 15 millió utasra számítanak. Minden eddiginél több hosszú távú járat indul most Budapestről, ezért szükség volt egy új utasforgalmi épületre. Hozzátette: Torontóba, New Yorkba, Chicagóba és Philadelphiába, Pekingbe, Dubaiba és Dohába is széles-törzsű gépekkel járnak a légitársaságok.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelős államtitkára azt mondta, a repülőtér fejlesztése a turizmus és a gazdasági kapcsolatok miatt is kiemelten fontos. Felidézte, hogy tavaly 29,5 millió vendégéjszakát regisztráltak  Magyarországon, ebből 14,9 milliót külföldiek töltöttek el. Tavaly a Nemzeti Befektetési Ügynökség 96 nemzetközi beruházást hozott Magyarországra 3,5 milliárd euró értékben, idén pedig eddig 2 milliárd eurónyi beruházás érkezett az országba. Az új utas-móló egyelőre korlátozottan kezel utasokat, a belépő oldalon az útlevél-ellenőrző pontokat a következő napokban adják át, és folyamatban van a keskenytörzsű gépeket kiszolgáló utas-hidak telepítése is. Forrás: (MTI)