Megszületett a koalíciós megállapodás Csehországban

Fotó: Shutterstock

Koalíciós megállapodásra jutott az októberi parlamenti választásokon győztes két jobbközép cseh blokk. Az öt párt várhatóan hétfőn írja alá az erről szóló szerződést. A Polgári Demokraták, a Kereszténydemokraták és a TOP09, valamint a Kalózok és Polgármesterek szövetsége együttesen 108 mandátummal rendelkeznek majd az alsóházban. Az öt párt közös kormányfőjelöltje Peter Fiala, a Polgári Demokratikus Párt elnöke.

Peter Fiala, a Polgári Demokratikus Párt elnöke kedden éjfél előtt, több mint 12 órás tárgyalás után jelentette be, hogy megszületett a megállapodás a koalíciós szerződésről és az új kormányprogramról az októberi parlamenti választásokon győztes hárompárti Spolu koalíció és a harmadik helyen végzett

https://cae08ac7aaf4e7b7ed7b78d53c0fa310.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html A megegyezés szövegét egyelőre nem tárták a nyilvánosság elé, és a bejelentés szerint november 8-án, hétfőn írják csak alá, miután még ezen a héten az alakuló kormánykoalíció öt pártjának vezetése is rábólint az abban foglaltakra. Az új, jobboldali kormánykoalíciót a Polgári Demokratikus Párt, azaz az ODS, a Kereszténydemokrata Unió–Csehszlovák Néppárt, vagyis a KDÚ-ČSL, és a TOP09 alkotta Spolu névre keresztelt szövetség, valamint a kétpárti PirSTAN, azaz a Polgármesterek és Függetlenek, illetve a Kalózpárt fogják alkotni. Az öt párt közös kormányfőjelöltje Peter Fiala, az ODS elnöke.

A Fiala-kormánynak az eddigi 15 helyett 18 tagja lesz. Az új miniszterek a törvényalkotásért, az Európai Unióval fenntartott kapcsolatokért, valamint a tudományért, kutatásért és az innovációért lesznek felelősek. Peter Fiala hangsúlyozta, hogy nem létesítenek új hivatalokat, de másképp osztják el a miniszteri feladatokat, hogy bizonyos tevékenységeket hatékonyabban tudjanak koordinálni.

A két választási koalíció megállapodott a miniszteri posztok elosztásában is. A Spolué a kormányfői poszt és tíz miniszteri tárca, míg a PirSTAN-nak hét miniszteri tisztsége lesz. Három új tárca jön létre:

külön minisztériuma lesz a jogalkotásnak, az európai uniós ügyeknek, valamint a tudomány, kutatás és innováció területének.

A Spolu jelöltjei kerülnek majd a pénzügyi, a védelmi, a munkaügyi, a közlekedési, az egészségügyi, az igazságügyi, a mezőgazdasági, a környezetvédelmi és a kulturális minisztérium, illetve a tudományért, kutatásért és az innovációért felelős tárce élére. A kalózok és polgármesterek szövetsége nevezheti meg a külügyi tárca vezetőjét, valamint a belügyminisztert, az ipari, az oktatásügyi, a regionális fejlesztési minisztert és az újonnan létrehozott, törvényalkotásért, valamint európai ügyekért felelős tárcavezetőt.

A két koalíció a miniszterjelöltekről még nem tárgyalt, de sajtóértesülések szerint már ezen a téren is nagy fokú a megegyezés. Peter Fiala leszögezte, hogy hivatalosan csak akkor hozzák nyilvánosságra a neveket, miután kinevezik és megbízzák kormányalakítással az új kormányfőt. A találgatások ettől függetlenül néhány poszton már elindultak. Ezek szerint a belügyminisztérium élére Vít Rakušan, a Polgármesterek és Függetlenek elnöke a legesélyesebb. Új külügyminiszterként leginkább a kalózpárti Jan Lipavský nevét emlegetik. A pénzügyminiszteri poszt várományosa, Zbyněk Stanjura, az ODS jelöltje már most kijelentette:

a következő cseh kormány nem fogja bevezetni az eurót.

Bár a koalíciót alkotó öt párt alapvetően támogatja az euró bevezetését, a következő négyéves ciklusban ez nem szerepel a napirendjükön.

Forrás: infostart.hu, Kiss Balázs (Pozsony)