Megszületett a jövőbeli EU-brit kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozat tervezete

A britt-magyar kapcsolatok a Brexit után is nagyon eredményesek lesznek. - A kép forrása: hirado.hu

Örvendetesen felgyorsultak az EU és a Nagy Britannia közötti jövőbeni kapcsolatok rendezései iránti tárgyalások. Nekünk magyaroknak nagyon fontos, hogy Nagy Britannia az EU-ból történő kiválása után is szorosan kapcsolódjon a közösségünkhöz. A magyar kormány és a brit kormány számos a világpolitikát érintő kérdésben egyetért. A közös álláspont Európai érvényesítése nekünk magyaroknak a jövőben is erős hátteret biztosíthat.

Megállapodás született az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti jövőbeli kapcsolatrendszerre vonatkozó politikai nyilatkozat tervezetéről – erősítette meg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön. Mint tudatta: a tárgyalódelegációk szintjén elfogadták a nyilatkozatot, ami politikai szinten is elvi megállapodást jelent, ezért megküldi a szöveget a brit kilépés után is bennmaradó tagállamok képviselőinek. A huszonheteknek alacsonyabb szinten zöld utat kell adniuk ahhoz, hogy a vasárnapi rendkívüli EU-csúcson hivatalosan is az uniós állam-, illetve kormányfők elé terjeszthessék jóváhagyásra a politikai nyilatkozatot a kiválás feltételrendszeréről szóló, már véglegesített szerződéssel együtt – jelezte Donald Tusk.

Theresa May brit kormányfő a Downing Streeten, hivatala előtt elmondott rövid csütörtök délutáni sajtónyilatkozatában kijelentette: elérhető közelségbe került a megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a brit EU-tagság megszűnésének körülményeiről, miután egyetértés született a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszert körvonalazó politikai deklaráció szövegtervezetéről. Theresa May a politikai nyilatkozat csütörtökön véglegesített tervezetét délutáni alsóházi felszólalásában ismertette, kifejtve: a politikai deklaráció sok egyéb célkitűzés mellett egyszer és mindenkorra véget vet az EU-állampolgárok megkötések nélküli betelepülésének, ugyanakkor garantálja a már az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok jelenlegi jogosultságainak további érvényesülését.

MTI