Megszólalt a Gazprom a gázszállításról

Időközben felére csökkent a keleti irányú földgázszállítás az orosz Jamal gázvezetéken, amely már december óta fordított irányban működik és hozzájárult a gázárak korábbi emelkedéséhez.

Jelentősen megugrott az európai gázár-jegyzés az Ukrajna elleni orosz támadás hírére. A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, márciusi határidős jegyzésében 115,50 eurón jegyeztek 1 megawattórát fél 11 órakor, ami 32 százalék emelkedés a szerdai záróértékhez képest. A csütörtöki kereskedés indításakor a jegyzés még magasabban 135 euró körül állt.

A brit földgáz szabadpiaci ára csütörtökön harminc százalékkal 275 penny/thm-re, kéthavi csúcsra emelkedett. A “thm” (Therm) 100 ezer brit hőegység (BTU), ami 2,83 köbméter földgáz fűtőértékével egyenlő.

Eközben a Gazprom orosz gázipari monopolcég azt közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy “a szokásos módon zajlik az orosz gáz tranzitja Ukrajnán keresztül. A tranzit rendesen halad, szerdához képest nőtt a megrendelt mennyiség, szerdán 60 millió köbméter volt, csütörtökön 83 millió köbméter”.

Az osztrák OMV azt közölte, hogy nincs fennakadás az orosz földgáz szállításában, a megállapodásokban szereplő mennyiség érkezik.

Felére csökkent a keleti irányú földgázszállítás a Jamal gázvezetéken

A Lengyelország és Németország közötti vezeték általában nyugati irányban szállít és az Európába és Törökországba irányuló orosz gázszállítás mintegy 15 százalékát teszi ki. A vezeték azonban december óta fordított, keleti irányban szállítja az orosz földgázt, ami nagyban hozzájárult európai gázárak emelkedéséhez is.

A Jamal-Európa gázvezetéken keresztül már a tizedik hete tart fordított üzemmódban a szállítás,

nyugatról keleti irányba a német Gascade hálózatüzemeltető jelentése alapján.

A Németországból Lengyelországba a Mallnow mérési ponton a szállítási teljesítmény csütörtökön 680 ezer kilowattóra/óra (kWh/h) volt, ami mintegy a fele szerdai 1,5 millió kWh/h szállítási teljesítmények. A szállítási kapacitásra a szabadpiacon tett foglalások péntekre 700 ezer kWh/h körül várhatóak, szintén keleti irányba.

Az Európába (keletről nyugatra) irányuló orosz szállítások másik fő útvonalán, a Velke Kapusany határállomáson keresztül Ukrajnából Szlovákiába irányuló szállítási kapacitásfoglalások csütörtökre 622 477 MWh-t tettek ki, ami

közel kétszerese volt az elmúlt napokban tapasztalt szintnek,

és február 7. óta a legmagasabb napi szállítási teljesítmény.

Forrás: MTI, infoostart.hu