Mégsem védhet olyan mértékben a Pfizer első adag vakcinája, mint gondolták

Fotó koronavirus.gov.hu

Legalábbis Izraelben az első adag vakcinát már kétmillióan megkapták, ugyanakkor hétfőn tízezer új esetet regisztráltak.

Nachman Ash, az ország vakcinációs stratégiájának vezetője beszélt arról, hogy elmarad a várakozásaiktól és a Pfizer számításaitól az eredmény a vakcina első adagjának beadását követően. A második adagnál viszont már jelentősen, 6-12-szeresére megnő a szervezetben az antitestek száma – olvasható a Guardian cikkében.

Az első adagnál hetekbe telhet, míg kialakul a megfelelő szintű immunválasz – a Pfizer jelentése szerint 52 százalékos lesz ilyenkor a védettség -, a második már másféle reakciót vált ki az oltottakból, az antitestek száma megsokszorozódik. Mindeközben több ország késleltetni a második vakcina beadását, hogy maximalizálhassák a beoltott emberek számát.

A tömeges oltások terén élen járon Izraelben egyből megkérdőjelezték a hatákonyságot, miután több ezren betegedtek meg az első oltást követően, de Sharon Alroy-Preis, a közegészségügyi szervezetek vezetője elmondta, hogy a legtöbb esetben arról volt szó, hogy a szervezetnek még nem volt ideje elég antitestet termelni, mielőtt elkapta volna valaki a fertőzést. Izraelben eddig kétmillióan kapták meg az első és négyszázezren a második oltást. A regisztrált új esetek 30-40 százaléka pedig ahhoz a koronavírus-variánshoz köthetőek, amit a briteknél azonosítottak először, és nem kizárt, hogy rövidesen szigorúbb intézkedésekre lehet számítani az országban.

Izraelben sokan az ultraortodox közösség felelősségét is előveszik, hogy náluk több iskola nyitva maradt, illetve előfordult, hogy háromszáz fős esküvőt tartottak.

Forrás: atv.hu