Megrongálták a budapesti Churchill-szobrot

Fotó Rozgics Kornél, Index

A köztéri szobrok sokféle érzést, ellenérzést váltanak ki az emberekből. A szobrok megválasztása Budapesten és általában hazánkban a politikai kurzusok függvénye volt és maradt. A politikai változások egész terek, esetenként kisváros jellegét a kihelyezett szobrokkal megváltoztatják. Volt idő, amikor a helyzet roppant egyszerű volt, minden alföldi kisváros főtere, főutcája Kossuth Lajos volt szoborral együtt.

Jó lenne, ha a szobrok állításánál nagyobb figyelemmel lennénk a valódi történelmi értékekre, különösen, ha az ábrázolt személyiség olyan vitatott, mint éppen az, akit a megrongált szobor megmintázott. (TKB)

Megrongálták a budapesti Churchill-szobrot, az amerikai George Floyd halálát követő Black Lives Matter (BLM) tüntetéssorozattal szimpatizálók a szoborra a BLM-mozaikszót és „náci” feliratot festették föl. A BRFK rongálás vétség gyanúja miatt indított nyomozást, ismeretlen tettes ellen.

Karácsony Gergely közösségi oldalán azt írta, hogy súlyos tudatlanságról tanúskodó, konkrét és átvitt értelmű barbárságnak tartja a tettet, különösen egy olyan államférfival szemben, akinek kulcsszerepe volt a nácik ellen vívott háborúban. Hozzátette, hogy a szobrot civilek kezdték lemosni, az eredeti állapotot a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai állították vissza.

„Az emberi ostobaságnak mennyire mély bugyra a nácik ellen háborút viselő brit miniszterelnök szobrát megrongálva őt nácinak bélyegezni?! Ha ilyen mértékben elhülyülünk, s elfelejtjük a múltunkat, nagyon sötét jövő vár ránk…” – kommentálta a rongálást közösségi oldalán Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára.

Hoppál Péter kulturális alapellátásért felelős miniszteri biztos hozzászólása szerint „kolosszális” az a Facebook-bejegyzés, amelyen egy fekte férfi látható, körülötte Nike-, Gucci- és Louis Vuittontermékekkel, felette pedig azzal a felirattal: „Martin Looter King” – szúrta ki a 24.hu.

Vadai Ágnes, a DK politikusa írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez Bayer Zsolt egyik, George Floyd halála és az amerikai zavargások kirobbanása után született írása kapcsán. Azt kérdezte, az újságíró megsértette-e a büntető törvénykönyv valamelyik rendelkezését a szöveggel. A legfőbb ügyész válaszában közölte: Vadai kérdését feljelentésként értékelte, és továbbította azt a XIV. kerületi rendőrkapitánysághoz.

24.HU, HVG.HU, ATV.HU, MTI