Megnyílt a minőségrendszerekhez való csatlakozást támogató pályázat

Fotó pixabay

A KPE ismételten kezdeményezi, hogy a pályázati lehetőségek címét, megnevezését az eddigieknél közérthetőbben fogalmazzák meg. Azoknak is pályázni kell, akik kevésbé szokták meg a jogi bikkfa nyelvet, még kevésbé, hogy egy-egy szakmainak szánt megjelölés a valóságban mit takar. Nem elég a pályázat szövegét, vagy tartalmát közölni, de szükséges a pályázattal elérhető gazdasági eredményre is konkrétan felhívni a figyelmet. (kpe)

2019. december 20-án jelent meg az Agrárminisztérium VP3-3.1.1-19 Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatása című pályázati felhívása.

A támogatás fő célja, hogy elősegítse a termelők biztosabb integrációját az élelmiszerláncba azáltal, hogy az Európai Unió és Magyarország által elismert minőségrendszerekhez csatlakoznak a termékeikkel. Ezen minőségrendszerek keretében előállított termékek alapvetően magasabb hozzáadott értékű és minőségű élelmiszereket jelentenek – a piacon való széles körű térnyerésük mind a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektorra, mind pedig a fogyasztókra jelentős pozitív hatással bír. Ennek érdekében a felhívás keretében támogatás igényelhető az említett minőségrendszerekhez való csatlakozás költségeinek térítésére.

A felhívás keretében, átalánytámogatás formájában 1000 eurónak megfelelő forintösszeget tudnak igényelni a termelők, évente, egészen 2023 végéig.

A felhívás keretében az alábbi három célterületre lehet pályázatot benyújtani:

  1. A) célterület: Az Európai Unió minőségrendszerei, melyek az Európai Bizottság elektronikus nyilvántartásaiban szereplő oltalom alatt álló elnevezéssel rendelkező, valamint földrajzi árujelzős termékek.
  2. B) célterület: A mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkozó minőségrendszerek és az önkéntes mezőgazdaságitermék-tanúsító rendszerek nemzeti elismeréséről szóló 26/2018 (X. 1.) AM rendelet (röviden: nemzeti elismerési rendelet) előírásainak megfelelő nemzeti minőségrendszerek.
  3. C) célterület: A nemzeti elismerési rendelet előírásainak megfelelő önkéntes mezőgazdaságitermék-tanúsító rendszerek.

Jelen pályázat keretében az ökológiai termékek nem támogathatók. A támogatási kérelmek benyújtására 2020. március 2-ától lesz lehetőség a Magyar Államkincstár erre a célra rendszeresített felületén. A pályázati felhívásra rendelkezésre álló teljes keretösszeg: 2,52 milliárd forint.

A pályázati felhívás itt elérhető.

Forrás: NAK, agroinform.hu