Megnyílt a Bácsszentgyörgy-Haraszti határátkelőhely

A Bácsszentgyörgyön élőknek eddig közel 50 kilométert kellett utazniuk, ha át akartak jutni Harasztiba. Az új határátkelőnek köszönhetően ez a távolság jelentősen lerövidült, a mai naptól mindössze néhány perc az út a szerbiai településig. Az ünnepélyes átadón elhangzott: Magyarország és déli szomszédja között még soha nem volt olyan jó a kapcsolat, mint az utóbbi időszakban.

Régóta várjuk, hogy megnyíljon a határ – mondta ünnepi beszédében Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője. – Azok tudnak erőssé válni, akik képesek az összefogásra. Ez nem csak a családok és a települések, hanem az országok esetében is így van. A szerb és a magyar kapcsolatok egyre erősebbek, az együttműködés gazdasági szempontból is egyre jelentősebb. Azt kívánom, hogy a határátkelővel tovább erősödjön a két ország, valamint Baja és a térség gazdasága.

Ivica Dačić miniszterelnök-helyettes beszédében hangsúlyozta: a két ország közötti kapcsolatok a történelem során még soha nem voltak olyan jók, mint most.

 

Az átadón részt vett Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter is. – Hosszú utat kellett bejárnunk, míg a két ország közötti történelmi feszültség történelmi barátsággá változott. Mi úgy látjuk, Szerbiának az Európai Unióban van a helye. Szomszédunk hozzáállása a nemzetiségekhez példartékű. Ha minden ország így viszonyulna a területén élő nemzetiségekhez, kevesebb lenne a probléma a Kárpát-medencében.

A miniszter a határvédelemmel kapcsolatban elmondta: ez az állam egyik fontos feladata. – Amelyik ország nem tudja megvédeni határait, nem ország többé. Amíg kerítéssel védjük határunkat, átkelőkre is szükségük van azoknak, akik tisztességes szándékkal szeretnének bejönni hazánkba – tette hozzá Szijjártó Péter.

Az új határátkelőt reggel héttől este hét óráig vehetik igénybe az utazók. A magyar-szerb határon az eddigi hétről ezzel nyolcra emelkedett az átkelők száma. (zsigorobert.hu)