Megnyílt a Bábolnai Gazdanapok! Középpontban a gépek, öntözés, precíziós gazdálkodás

fotó AMC

Immár 32. alkalommal rendezik meg 2019. szeptember 5-8. között a Bábolnai Gazdanapokat, amely ezúttal a 79. OMÉK társrendezvénye. A rendezvényen 210 kiállító jelenik meg és közel 20 000 nm-en várja az érdeklődőket, akik változatos és interaktív programokból válogathatnak.

A kiállítás súlypontját az öntözés és annak gépesítési háttere, valamint a mezőgazdasági gépek és berendezések képezik. Ezen kívül számos más, mezőgazdasághoz köthető termék és szolgáltatás, valamint az oktatáshoz és kutatáshoz kötődő intézmények is jelen vannak.

A mezőgazdasági mozgógépek bemutatásának hagyományához hűen, idén az Agrotec Magyarország Kft. biztosít traktor-tesztvezetési lehetőséget a látogatóknak a Gazdanapokon. Az innovatív technológiai megoldások képviseletében drónbemutatót is megtekinthetnek az érdeklődők az Agro-Way Kft. jóvoltából.

A Bábolnai Gazdanapok a 2019. szeptember 26-29. között, a HUNGEXPO területén megrendezendő 79. OMÉK egyik társrendezvénye. Az OMÉK-ot szervező Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Ondré Péter a bábolnai esemény megnyitóján elmondta:

„A hazai agrárgépészeti ágazat mintegy 8000 vidéki családnak biztosít megélhetést. Az ágazat az exportpiacokon is rendkívül sikeres, hiszen az itthon előállított gépészeti eszközök közel 80%-át a külpiacokon értékesítik, így a tavalyi évben 100 millió eurós exporttöbbletet eredményezett a szektor.”

Ondré Péter kitért arra, hogy a Bábolnai Gazdanapok az agrárgépészeti szakma legnagyobb hazai eseménye. „Nem lehetett kérdés, hogy egy olyan nagy múltú agrárgépészeti expót, mint a Bábolnai Gazdanapokat, a 79. OMÉK társrendezvényének válasszunk” – tette hozzá.

A Gazdanapok keretén belül rendezik meg a háromnapos Smartfarm Konferenciát, amelyen a tápanyag-gazdálkodás, a növényvédelem és az öntözés témakörei kerülnek fókuszba. Fő cél, hogy az elmélet találkozzon a gyakorlattal, így a konferenciasátor melletti bemutató téren a gyakorlatban is megtekinthetik a látogatók, miről beszélnek az előadók. A gazdák számára ingyenes szaktanácsadást is biztosítanak a precíziós gazdálkodás, talajvizsgálat, nedvességgazdálkodás és nyilvántartási – jelentési kötelezettségek témakörében.

A 32. Bábolnai Gazdanapok egyik kiemelt programja a szakképző intézmények szervezett látogatása. Szeptember 6-án, pénteken „Szakiskolai Napot” tartanak, amelyen 14 intézmény mintegy 650 diákja látogatja meg a kiállítást. A Gazdanapok életében első alkalommal megrendezendő program célja, hogy vonzóvá tegye a mezőgazdaságot a fiataloknak.

További újdonság a rendezvényen, hogy a legújabb SMART talajművelő eszközök munkáját – egymással összehasonlító módon – egy több mint 30 méteres interaktív talajszelvényben láthatják az érdeklődők, így nemcsak felülről, hanem szemmagasságból is megtekinthető a gépek munkája.

A nagyközönség számára lehetőség nyílik arborétum-látogatásra, a lovasbemutató megtekintésére, sétakocsikázásra a Ménesudvarban, a legkisebbek pedig a mini gyermekparadicsomban szerezhetnek élményeket. A látogatók szervezett keretek között csoportosan, vezetővel is megtekinthetik a Ménesbirtok történelmi épületegyüttesét és világhírű lóállományát.

Forrás: Agrármarketing Centrum, agroinform.hu