Megmenti-e a most érkező csapadék a magyar mezőgazdaságot?

A kép forrása: mapio.net

Az utóbbi hónapok sajnos nem bővelkedtek sok csapadékban, ami jelentős hatást gyakorolt a szántóföldi növénytermesztésre. Március eleje óta sújtja aszály Magyarországot, amely sok helyen faggyal is párosult, így a legtöbb növénykultúra őszi és tavaszi növénykultúra esetében meghatározó volt. bár az elmúlt hetekben tapasztalhattunk országszerte csapadékosabb napokat, ez elenyésző volt ahhoz képest, hogy mennyi nedvességre lenne szüksége a növényeknek. Viszont az elkövetkezendő napokban újra esős időjárás köszönt be, amely jótékony hatással lehet néhány növényre.

A szántóföldi növények esetben az őszi árpa virágzik, míg a búza kalászhányás fázisban van, a repce pedig már el is virágzott. A kukorica 3-5, míg a napraforgó 4-6 leveles fázisban jár, bár minden állomány esetében az állapotát a kapott csapadékmennyiség, valamint a talaj vízgazdálkodása határozza meg. Azok a területek, ahol az elmúlt két hétben legalább 15-20 mm eső hullott mondhatni, hogy javuló helyzetben vannak az aszályt követően. Viszont az ország több területe nem ehhez a táborhoz tartozik, ugyanis ahol nem esett ennyi csapadék, vagy a talaj vízháztartása gyengébb, ott a termésen már meg is látszódik a vízhiány. Az elsősorban érintett területek Győr, Budapest és az Alföld déli része, ahol kevés csapadék esett, és így az éppen kelő növények fejlődése vontatottabb, a kalászosok levele pedig már sárgul. A kukorica esetében a növény mélyebbre növeszti a gyökerét, amely még egy nyári aszály bekövetkeztével hasznos lehet –írja a MezőHír.

Viszont ami fontos, hogy országszerte szükséges lenne az áztató esők csapadékmennyisége, amely növelné a talaj nedvességtartalmát. Április eleje óta ugyanis ez a nedvességtartalom folyamatosan a kritikus 40 százalék alatti értéket mutat a talaj azon rétegeiben, amelyekben a növények gyökérzete található. Vetéskor mondhatni a porba vetették a gazdák a magokat, amelyeknek így a körülmények nem voltak a legmegfelelőbbek. Az elkövetkező napokban várhatóan országosan csapadékra lehet számítani, amelynek eloszlása nem lesz területileg arányos. Viszont átlagosan 5-15 mm csapadék várható az OMSZ szerint, a záporos jellegnek köszönhetően pedig területenként 5 és 30 mm közötti intervallumban várható az átlag

Forrás: magro.hu