Meglepő anyagból készül a jövő gumiabroncsa

Forrás: pexels

A Continental azt tervezi, hogy a pitypangból készült gumiabroncsok 2023-ra a kereskedésekben lesznek. Az abroncsgyártó vállalat kutatólaboratóriuma már idén megnyílhat.

A Continental technológiai vállalat és Dirk Pröfer professzor közösen vehette át a Münsteri Egyetem elismerését a pitypangból készülő abroncsokkal kapcsolatos kutatásért. A Taraxagum-projekt célja, hogy olyan szériaérett gumiabroncsokat hozzanak létre, melyekben a kaucsukfából származó alapanyagot orosz pitypang nedvével helyettesítik.

A cég terveinek megfelelően még idén megnyílhat Taraxagum kutatólaboratóriuma a Németország északi részén fekvő Anklamban. A pitypang nedvéből kinyert kaucsuk előállításával jelentősen csökkenhet a szállítási költség, ezáltal jóval kisebb lehet a gumiabroncsok előállításának szén-dioxid kibocsátása.

A Continental tervei szerint a pitypangból készülő gumiabroncsok öt év múlva készen állnak a sorozatgyártásra – hangsúlyozta Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria marketingvezetője.

A gumiabroncsokat gyártó vállalat a haszonjárművek és a személyautók számára már több, pitypangból készülő abroncs prototípusát készítette el. Az eddigi tesztek és vizsgálatok arra világítottak rá, hogy ezek minden tekintetben biztonságosak és megbízhatóak Musztrai szerint.

A Continental 35 millió eurót költ a gumipitypang laboratóriumára, amelyet a német gazdasági minisztérium is támogat.
A münsteri kutatók előtt álló egyik legfontosabb feladat a DNS-markerek fejlesztése, a magasabb gumitartalom elérése érdekében. A DNS-elemzéssel a szakemberek meg tudják állapítani, hogy egy adott palánta rendelkezik-e a kívánt tulajdonsággal, így segítve a kutatókat abban a döntésben, hogy melyik fajtával érdemes foglalkozni.

(behir.hu)