Megkezdték az oltási igazolványok kézbesítését

Fotó MTI, Máthé Zoltán

Megérkeztek az első oltási igazolványok azokhoz, akik már megkapták a koronavírus elleni vakcina második adagját is. A hvg.hu által látott igazolványon szerepel a tulajdonos neve, a személyi igazolvány- és útlevélszáma, az oltás ideje, illetve az igazolvány sorszáma, valamint van rajta egy QR-kód, amit leolvasva jelenleg az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér kezdőoldala jelenik meg a telefon böngészőjében.

A plasztikkártyán látható egy QR-kód, amely elvileg további információkat tartalmaz, de „adatszinkronizációs problémák” merülnek fel, a kód ugyanis az e-egészségügyi rendszerbe (EESZT) vezet, ahol az olvasható, hogy a kártya tulajdonosának nincs védettségi igazolványa. A Telex egyik olvasója már megkapta a második oltást, és ez szerepel is az EESZT-ben. Ennek ellenére a védettségi igazolványán látható QR-kódos ellenőrzés ezt nem mutatja.

Az ANY Biztonsági Nyomda 2023.03.01-ig szóló szerződést írt alá a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársasággal a védettségi igazolványok szállítására vonatkozóan-tudatta a társaság a BÉT-en. A plasztikkártyák gyártása és kiszállítása már meg is kezdődött–közölte a Világgazdaság megkeresésére a nyomda.

HVG.HU, TELEX.HU, PORTFOLIO.HU, VILÁGGAZDASÁG