Megkezdte a nyári élelmiszer-vizsgálatokat a NÉBIH

A kép forrása: ingatlanbazar.hu

Elkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amely július 1-jétől augusztus 20-ig tart.

Ebben az időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatos ellenőrzéseket tart, és a kormányhivatalok laboratóriumai pedig elvégzik a szükséges vizsgálatokat. A hagyományos célterületek a különböző fesztiválok és rendezvények, a halsütödék, halboltok és piacokon kínált, természetes vizekben élő halfajokból származó termékek. Zsigó Róbert élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár július 1. és augusztus 20. közötti időszakra rendelte el ezeket az élelmiszer-vizsgálatokat tart – írja közleményében az Agrárminisztérium. A koordinációt a Nébih, a vizsgálatokat a kormányhivatalok és a Nébih szakemberei együtt végzik majd. A kiemelt termékek között megtalálhatók a fűszerezett, pácolt, előkészített húsok, a fagylalt, valamint a szezonális zöldségek és gyümölcsök. Az ellenőrök fokozottan vizsgálják majd a közutak mellett szezonálisan üzemelő zöldség- és gyümölcsárusító helyeket, a nem rendszeresen üzemelő piacokat és – az adminisztratív ellenőrzéseket követően – az őstermelők termőterületeit. Új elem a tűzifa kiskereskedelemhez kapcsolódó előírások és a szállítójegy kiállítási kötelezettség betartásának a fokozott vizsgálata, továbbá a kutyák és macskák szívférgességének megelőzésére alkalmas állatgyógyászati készítmények ellenőrzése. (Forrás: agrárszektor.hu)

A Polgári Kisgazdák nagy örömmel fogadták a friss hírt, ami szerint a június 9-én már bejelentett nyári élelmiszer-vizsgálatok július elsején, vasárnap elkezdődtek. Mindannyiunk egészsége a tét. Amit megeszünk, azt tiszta helyen szabad csak tárolni, továbbá a melegben romlandó élelmiszereket feltétlenül hűteni kell. Mindezért nagy a felelőssége van az élelmiszer-forgalmazóknak, akiktől a Polgári Kisgazdák nagy odafigyelést kérnek. Az élelmiszer-ellenőrző hatóságot pedig arra kérik, hogy elsősorban ne a büntetés eszközéhez nyúljanak, hanem segítsék az amúgy is nehéz helyzetben lévő és munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozásokat a kockázat-mentes élelmiszer-forgalmazásban. Együtt könnyebb, amennyiben mindenki odafigyel, a baj elkerülhető. (KPE)