Megkezdődött az őshonos magyar fák telepítése

Fotó: Székesferérvár Önkormányzata

Megkezdődött több mint 25 ezer facsemete kiültetése a Palotavárosi-tavak mellett. Információnk szerint a területen folyó munkák miatt az idén elmarad a megszokott áprilisi Fehérvári Halünnep.

„A tavasz kezdetének egyik biztos és örömteli jele, hogy elkezdődött több mint 25 ezer facsemete ültetése a Palotavárosi-tavak mellett! A területrendezés és a földmunkák után őshonos magyar fajtákat, tölgyféléket, szilfákat és kőriseket ültetnek mintegy három hektáron” – írja közösségi oldalán Cser-Palkovics András polgármester – írja a feol.hu.

A fatelepítés előkészítési munkái már a múlt év nyarán megkezdődtek, a helyszíneket a közműtulajdonosok hozzájárulásával jelölték ki. A fehérvári fásítási projekt összességében csaknem 119 ezer fa telepítését tartalmazza, ugyanis tavaly megkezdődött az erdősítési program is. A Sóstó melletti ligeterdőt ötezer juhar, szil, kőris és kocsányos tölgy alkotja majd, a Palotavárosi-tavak környékén pedig 113 ezer erdészeti csemete kerül a földbe.

Az erdősítési program a megyei jogú város közgyűlésének tavaly októberben meghozott döntése értelmében kezdődött meg. A 113 ezer csemete telepítésének költsége azonban meghaladta a közbeszerzési értékhatárt, így a pályáztatás nyomán kezdődött meg a telepítést végző szakcég kiválasztása.

Az erdészeti csemeték kiültetése a klíma- és környezetvédelem jegyében zajlik a Palotavárosi-tavak melletti területeken, s a városgond­nokság a belterületi növénytelepítéseket is folytatja. Az utóbbi évek zöldfejlesztései­nek eredménye 10-15-20 év múlva lesz látható igazán, amikorra erejük és szépségük teljében pompáznak majd a fák, cserjék.

agrotrend.hu / feol.hu