Megkezdődött a többéves pénzügyi keretről szóló rendkívüli uniós csúcstalálkozó

EU-csúcs. - A kép forrása: hirado.hu

A csúcsot megelőző nyilatkozatok

Csütörtökön Brüsszelben megkezdődött a rendkívüli EU-csúcstalálkozó, amelyen a tagállamok állam-, illetve kormányfői a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, a tagállamokat egyelőre megosztó keretköltségvetésről tárgyalnak. A csúcstalálkozót megelőzően Charles Michel, a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke kétoldalú megbeszéléseket folytatott a 27 uniós tagállam vezetőjével az következő, hétévre szóló költségvetéséről. Charles Michel a csúcsra érkezve újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a tagállamok elképzelései jelentősen eltérnek egymástól a keretköltségvetéssel kapcsolatban. Noha szerinte mindegyik megalapozott, az eltérések némi aggodalomra adnak okot a keretköltségvetés elfogadását illetően – emelte ki, hozzátéve: meg van azonban arról győződve, hogy a következő órákban vagy napokban előrelépést lehet elérni. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint modern költségvetésre van szükség, amely válaszol az Európai Unió előtt álló kihívásokra. Úgy vélte, ha Európa a jövőben jólétet akar lakosainak, akkor az innovációba és a fejlesztésbe kell befektetnie.

Angela Merkel német kancellár kijelentette: Németország nem elégedett a költségvetés tervezetével.
Hozzátette, hogy a nettó befizető államok között sem született még meg a közös állásfoglalás. „Aktív szerepet fogunk vállalni abban, hogy megoldást találjunk a különbségek áthidalására, de nem biztos, hogy sikerülni fog.
A helyzet elég összetett. Az uniónak meg kell felelni több elvárásnak, például a mezőgazdaságban dolgozók részéről, ugyanakkor a költségvetést modernizálni kell” – fogalmazott. Emmanuel Macron francia elnök érkezésekor kijelentette, bármennyi időt is vesz igénybe, ambiciózus költségvetésben kell megállapodni. Kiemelte, hogy Franciaországot képviselve a mezőgazdasági forrásokért fog küzdeni, azért, hogy ezek a források azok is lehetővé tegyék a francia mezőgazdaságban dolgozóknak, hogy „minőségi árut termeljenek”.
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök elmondta, hogy Lengyelország nem támogatja sem a struktúra átalakítását, sem pedig az egyes szakpolitikákra vonatkozó tételek csökkentését.
A jelenlegi költségvetési tervezet elfogadhatatlan az Európai Parlament számára – jelentette ki David Sassoli, az Európai Parlament elnöke EU-csúcs nyitó sajtótájékoztatóján. Kiemelte: a tervezet nem képes fedezni azokat a kiadásokat, amelyeket az Európai Bizottság előirányozott. Beszélt arról is, hogy az Európai Parlament határozottan támogatja az úgynevezett jogállamiság mechanizmust, amely az uniós pénzek kifizetését a jogállamiság kritériumainak betartásához kötné. […]

Az EU-csúcs fejleményei

Várakozások szerint egy új javaslat bemutatásával folytatódik péntek reggel a rendkívüli EU-csúcstalálkozó.
Diplomáciai források szerint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke péntek reggel mutathatja be az uniós tagállamok vezetőinek az új javaslatot, amely az éjszakába nyúló kétoldalú megbeszéléseken pontosított tagországi álláspontok alapján készülhet. Barend Leyts, Charles Michel szóvivőjének tájékoztatása szerint a csúcstalálkozón az uniós tagállamok vezetői előbb ismertették országaik álláspontját a következő hétéves költségvetésről, majd az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökének, valamint a tagországi vezetőknek az egymás közötti egyeztetései kezdődtek meg. Ezek végeztével indulhat az új javaslat szövegezése.
A hosszú távú uniós költségvetésről szóló EU-csúcstalálkozó megbeszélésein az úgynevezett „takarékos négyeknek” nevezett nettó befizető országok – Ausztria, Dánia, Hollandia, Svédország – csoportja „jól összehangoltan” képviselte érdekeit – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár Brüsszelben az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli tanácskozásának első munkanapját követően, pénteken.
„Ahogy vártuk, egész nap intenzív tárgyalások folytak” – fogalmazott az osztrák kancellár. Mark Rutte holland miniszterelnök véleménye szerint az EU vezetői “nem haladtak sokat” a tárgyalások során. Azt mondta azonban: kíváncsian várja, hogy milyen új javaslatot tesz le az asztalra az Európai Tanács elnöke péntek reggel.

MTI, INDEX.HU