Megkezdődött a tihanyi levendulafesztivál

Levendula Tihanyban. - A kép forrása: programturizmus.hu

Megkezdődött a levendulafesztivál Tihanyban, a június végéig tartó rendezvény látogatóit „szedd magad” levendulaszürettel, zenei és családi programokkal, valamint vezetett túrákkal várják.

A Levendula Hetek pénteki megnyitóján Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a 14. alkalommal megrendezett fesztivál „közelebb viszi az emberhez a természet csodáját”. Hozzátette: a programsorozat szép példája annak, hogyan lehet a hagyományokat és a modern világ szokásait ötvözni és mindemellett a levendulát népszerűsíteni. A 21. század emberének a természet békéjére van szüksége, éppen ezt teremtik meg a nemzeti parkok, amelyek a kikapcsolódás lehetőségét, harmóniát, békét nyújtanak a látogatóknak – húzta alá a tárcavezető. –  A kezdetben helyi jelentőségű rendezvény mára országos ismertséget és rangot vívott ki magának. Nagy előrelépés a nemzeti park hat évvel ezelőtti csatlakozása a programhoz. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a fesztivál két hetében Tihany nemcsak az ország „lelki központja”, hanem a levendula fővárosa is. A fesztivál megnyitó ünnepségét követő projektnyitó sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a nemzeti parkok csaknem 38 milliárd forintnyi fejlesztést hajtanak végre, ehhez jön még a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program öko turisztikai fejlesztésre fordítható, közel öt milliárd forintos forrása. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága 2014 és 2020 között tíz projekt keretében mintegy három és fél milliárd forintot fordíthat természetvédelemre. A 2019-ben záruló, 450 millió forintból megvalósuló beruházás eredményeként javul a tihanyi Belső-tó vízminősége, nő a legelőterületek nagysága, és tanösvény jön létre, valamint tájékoztató táblák kihelyezésére is sor kerül a természetvédelmi területen. (Forrás: MTI/AM Sajtóiroda)

Az alábbi kép forrása: programturizmus.hu

Dömötör Károly, a Kisgazda Polgári egyesület Balatonfüredi Szervezetének a tagja és Dr. Paál Sándor, a Kisgazda Polgári Egyesület Veszprém Megyei Szervezetének elnökségi tagja, a Veszprém megye 2-es számú országgyűlési egyéni választókerület polgári kisgazda megbízottja: a Balaton-felvidék Magyarország egyik, természeti értékekben leggazdagabb tája. A jövő nemzedékek érdekében kötelességünk megőrizni ennek a tájnak a színes növény- és állatvilágát, valamint a földtani értékeit. (KPE)