Megkérdezték Matolcsy Györgyöt, tényleg összejöhet-e az egyszámjegyű infláció

MTI Fotó: Kovács Tamás

Mutatjuk a jegybank válaszát.

Kérdésekkel fordult Matolcsy Györgyhöz az ATV. Mint a lap szerdai cikkében írja: a kormány által tervezett egyszámjegyű inflációról, valamint a meghosszabbított árstopok hatásáról is kérdezték a Magyar Nemzeti Bank elnökét.

Összejöhet-e a kormánynak az egyszámjegyű infláció? 

Az ATV kérdésére, miszerint hogy látja Matolcsy György, 2023 végére sikerül-e egyszámjegyűre csökkenteni az inflációt, a jegybank részéről azt válaszolták: „Az MNB mindent megtesz annak érdekében, hogy a törvényi mandátumával összhangban elérje az árstabilitást. Ennek megfelelően

összehangolt és fegyelmezett gazdaságpolitikai lépésekkel minden esély megvan az évvégi egyszámjegyű infláció elérésére”.

Milyen hatásai lesznek az árstopoknak az inflációra?

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: a kormány bejelentette, hogy június végéig meghosszabbítja az élelmiszerárstopot. Az ATV ennek hatásairól is megkérdezte a jegybankot. „Az idő rövidségére tekintettel még nem állnak rendelkezésünkre a legfrissebb elemzések. Így jelenleg nem tudjuk pontosan megállapítani, hogy a meghosszabbított árstopoknak milyen direkt hatásai lesznek az inflációra” – adta válaszul a jegybank Kommunikációs főosztálya a lapnak.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230426_matolcsy_gyorgy_belfold_inflacio_gazdasag_magyar_gazdasag