Megjelent az új élelmiszeripari pályázat

Korszerű gabonatisztító üzem. (A kép illusztráció). A kép forrása: tegavill.hu
A kép forrása: tegavill.hu

Megjelent a Vidékfejlesztési Program „Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” című pályázati felhívása, az elérhető keret 50 milliárd forint. A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2-től 2021. január 4-ig van lehetőség.

A „Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” című, VP3-4.2.1-4.2.2-18 kódszámú felhívás célja, hogy lehetőséget biztosítson a mezőgazdasági termelők, valamint a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások számára olyan élelmiszer-feldolgozáshoz, illetve borászati tevékenységhez kapcsolódó fejlesztések végrehajtására, amelyek hozzásegítik őket tevékenységük gazdaságos folytatásához, továbbá a saját, illetve az alkalmazotti foglalkoztatás fenntartásához.

További cél az ágazati szereplők versenyképességének javítása a legkorszerűbb, innovatív technológiák megvalósításával, így lehetőség nyílik a projekt keretében támogatott feldolgozási tevékenységhez kapcsolódóan épületek, építmények energiahatékonyság fokozást célzó korszerűsítésére, felújítására, illetve megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására is.

A támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2-től 2021. január 4-ig van lehetőség – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 50 milliárd forint, melynek keretében azon projektek támogathatóak, amelyeknél a fejlesztések a következő célok valamelyikének megvalósulását szolgálják:

– magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása,

– versenyképesebb vállalati, termelési és termékstruktúra kialakítása, optimalizálása, valamint a piacra jutás elősegítése, – piaci keresletre és/vagy termékpálya együttműködésre alapozott kapacitás kialakítása és bővítése, – a vidéki területeken a foglalkoztatás bővítése. (otpagrar.hu)

A bővebb információk elérhetők: https:www.palyazat.gov.hu/vp3-421-422-18-mezogazdasgi-termkek-rtknvelse-a-feldolgozasban-1

A Polgári Kisgazdák nagyon fontosnak tartják a mezőgazdasági termékek hozzáadott értéknövelő feldolgozását, az élelmiszeripari technológiák folyamatos fejlesztését. Ez az újabb pályázati lehetőség ebben segíti a gazdálkodókat. Minél magasabb az agrártermékek feldolgozottsága, annál jobb a termelők jövedelmezősége, továbbá mindez kedvezően hat a foglalkoztatottságra is. (KPE)