Megjelent a nulla százalékos turisztikai hitelről szóló kormányhatározat

Fotó: Shutterstock

A Széchenyi Kártya Program szeptembertől elérhető új hitelkonstrukcióját Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója jelentette be néhány napja.

A Magyar Közlöny 2020. évi 181. számában megjelent az 1467/2020. (VIII. 3.) Korm. határozat a Széchenyi Turisztikai Kártya Program új, a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára elérhető hitelkonstrukciójáról.

Ennek lényege, hogy a vállalkozások szabad felhasználású, nulla százalékos kamatozású hitelhez jutnak. Az új konstrukció hitelkerete 100 milliárd forint lesz, a vállalkozások a kereskedelmi bankoknál tudják majd igényelni a szükséges összeget, amely nem haladhatja meg a 250 millió forintot – mondta szombaton a vezérigazgató.

A hétfő este megjelent kormányhatározatból kiderül, hogy a turisztikai vállalkozások mellett a vendéglátásban tevékenykedők is igénybe vehetik a konstrukciót, a cél a likviditási nehézségek enyhítése.

A Széchenyi Turisztikai Kártya Program keretében nyújtott hitelekhez a kormány kamattámogatást, kezelési költségtámogatást, kezességi díjtámogatást és egyéb, pénzügyi intézmény által megelőlegezett költségtámogatást biztosít, amelyet úgy kell meghatározni, hogy a vállalkozók által fizetett nettó hiteldíj (nettó ügyleti kamat, nettó kezelési költség, készfizető kezességvállalás nettó díja és egyéb pénzügyi intézmény által megelőlegezett költség) nem haladhatja meg a 0%-ot”, a kezességi díjtámogatás kivételével. Kezességi díjtámogatás – amely évente 1% lehet – csak közvetlen állami viszontgarancia mellett vállalt készfizető kezességvállalás díjához kapcsolódhat.

A határozat az innovációért és technológiáért felelős miniszter feladatkörébe utalja – azonnali hatállyal – a Széchenyi Turisztikai Kártya Program részletes feltételeinek kidolgozását, valamint a kapcsolódó kamattámogatás, kezelési költségtámogatás, kezességi díjtámogatás és egyéb, pénzügyi intézmény által megelőlegezett költségtámogatás biztosításához szükséges feltételrendszer megteremtését. A munkába be kell vonni a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-t és a KAVOSZ Pénzügyi Szolgáltatásokat Közvetítő Zrt.-t.

Forrás: infostart.hu