Megjelent a magyar kormány Brexittel kapcsolatos tájékoztatója

Orbán Viktor kiáll a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok érdekeinek védelmében. - A kép forrása: ujszo.com

A magyar állampolgárok és gazdasági szereplők a mai naptól a kormány európai uniós portálján is részletes információkhoz juthatnak az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésével kapcsolatban – közölte Schmitt Pál Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Bár még nem dőlt el, lesz-e Brexit-megállapodás, a Nagy-Britanniában élő magyarok jogai nem sérülnek – tette hozzá.

A szövegközi kép: Schmitt Pál Péter, a Miniszterelnökség európai uniós ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára. – A kép forrása: kormany.hu

A Miniszterelnökség európai uniós ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: Magyarország érdeke kezdettől fogva a megegyezéses Brexit, ugyanakkor célszerű felkészülni minden forgatókönyvre, ehhez kíván a kormány hozzájárulni a most közzétett tájékoztatóval. A www.eu.kormany.hu/brexit felületen elérhető honlap összeállításában valamennyi hazai szakminisztérium részt vett, a cél pedig egy olyan felhasználóbarát ismertető létrehozása volt, amely aktuális információkat tartalmaz mind a megállapodással záruló, mind a megegyezés nélküli Brexit esetére – mondta. Schmitt Pál Péter szerint a Brexittel kapcsolatos legfontosabb magyar kormányzati cél teljesült, hiszen sikerült garantálni az állampolgári jogokat rendezett és rendezetlen kilépés esetére is. Hozzátette: e tekintetben nem jelent kockázatot a Brexit eredeti, március 29-i határidejének esetleges elhalasztása sem, amelyre erre irányuló brit kérelem és az Európai Tanács jóváhagyása esetén kerülhet sor. A Kormány egyéb szempontból is felkészült a Brexitre, adott esetben az EU és az Egyesült Királyság közti megegyezés elmaradására is, a szükséges hazai jogszabályok elkészültek – mondta. Közölte: amennyiben létrejön a Brexit-megállapodás, akkor – március 29. napját vagy a brit kilépés végleges dátumát követően – 2020. december 31-ig egy átmeneti időszak lép életbe, amely alatt az Egyesült Királyság jogilag már nem tagja az Európai Uniónak, de a szabályozási környezet tekintetében gyakorlatilag minden változatlan marad. Amennyiben azonban bármilyen okból elmarad a megegyezés, akkor a kilépés azonnali változásokat eredményez majd a szigetországban és az Egyesült Királyságra alkalmazandó jogszabályokat illetően, amelyhez a magyar vállalatoknak és állampolgároknak is alkalmazkodniuk szükséges – tájékoztatott Schmitt Pál Péter. Hozzátette: a portál önálló fejezetet szentel a Magyarországon élő britek jogainak, amelyek további érvényesülését a kormány a viszonosság jegyében garantálja. (Forrás: Miniszterelnökség)