Megjelent a börtönkártérítések kifizetésének felfüggesztéséről szóló kormányhatározat

Fotó: Shutterstock

Azonnali hatállyal felfüggeszti a kormány a börtönkártérítések kifizetését, az Igazságügyi Minisztérium pedig felülvizsgálja a szabályozást – közölte a hivatalos kormányhatározat megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ kedden az MTI-vel. A közlemény szerint a kormány célja az, hogy megállítsa a „börtönbizniszt”, amely mára többmilliárdos pénzügyi iparággá vált. Hangsúlyozták, hogy a „börtönbiznisz” károsítja az államot és az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, valamint sérti az emberek igazságérzetét. A társadalom nem azért küldi a bűnözőket a börtönbe, hogy ott meggazdagodjanak és milliomosokká váljanak – tették hozzá.

„Nyugaton régóta benne van az európai köztudatban, hogy lassan az elkövetőt is áldozatnak kell tekinteni. Kialakult egy joggyakorlat, amely rákényszeríti az Emberi Jogok Európai Egyezményét elfogadó országokat, hogy kártérítést állapítsanak meg a kínzás és embertelen bánásmód tilalma alapján” – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Varga Judit igazságügyi miniszter. Hozzátette: elsősorban az áldozat, a sértett az, akinek joga van kártérítéshez hozzájutni.

Más ügyben tartott sajtótájékoztatóján Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője a börtönkártérítések kifizetését felfüggesztő kormányhatározatra, illetve arra reagálva, hogy az Igazságügyi Minisztérium felülvizsgálja az eddigi szabályozást, elmondta: úgy értelmezte a szöveget, hogy a kártérítéseket továbbra is ki fogják fizetni, csupán a kifizetéseket halasztják a hatvannapos határidő legvégére. A képviselő azt mondta, az egész ügyet a jogállam elleni támadásnak tartják, ami csak arra szolgál, hogy aláássa a független bírói ítéletekbe és az ügyvédekbe vetett bizalmat.

Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint „pusztító üzenete” van a társadalom számára, hogy a kormány felfüggesztette az elítélteknek járó kártérítések kifizetését. Bizonyos jogszabályok előírják azt, hogy milyen körülmények között kell a fogvatartottakat tartani, ezen szabályokat a magyar országgyűlés hozta meg – emlékeztetett az ATV Start című műsorában. Hozzátette: a kormány állításával szemben a börtönöket sem tudják járni, merthogy 2017-ben kitiltották onnan a szervezetet.

Közben a Századvég Alapítvány ismertette a témában készült felmérésének eredményét, mely szerint a magyarok háromnegyede elutasítja a „börtönbizniszt”. A megkérdezettek 78 százaléka nem tartja jogosnak a kártérítéseket és mindössze a 14 százalékuk helyezkedett az ellenkező álláspontra. Még a baloldali szavazók 69 százaléka is ellenzi a szóban forgó kártérítések kifizetését, ezzel szemben a 23 százalékuk jogosnak véli azokat. MTI, ATV.HU, MAGYAR HÍRLAP