Megjelennek a robotok a munkahelyeken

Fotó: faktor.hu
Súlyos következményei lesznek, ha megjelennek a robotok a munkahelyeken
Úgy tűnik, nem minden esetben kell erőltetni a robotizációt.

Hamarosan jönnek a munkahelyi robotok, ettől kezdve pedig nem kell az emberekre figyelni – vélekednek sokan. Ugyanakkor, ha egy vállalatnál nincsenek rendben az alapfolyamatok – például hiányoznak a megfelelő vezetők és a dolgozókkal sem képesek jól bánni-, ott nem érettek az Ipar 4.0 megoldásokra – figyelmeztet a KPMG, Magyarország egyik vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó társasága. Ilyen esetben a robotizáció csak „bebetonozza” a rossz működést, így pénzkidobást, veszteséget jelenthet a cégnek.

Nem lesz könnyű az átállás A munkaerő-piaci tartalékok csökkenése és az intenzív béremelkedés miatt néhány éven belül a robotizáció szinte automatikusan el fog terjedni az ipari termelővállalatoknál – újabban legalábbis erre a következtetésre jut számos tanulmány. Amennyiben viszont felkészületlenül, kényszerek hatására végzik majd az üzemek automatizálását, akkor a robotizációnak nem csak nyertesei lehetnek, hanem számos vesztese is – értékelt Boros Árpád, a KPMG szenior menedzsere.

Emberekre is szükség van Úgynevezett kollaboratív robotot – amely képes az emberekkel együtt dolgozni – manapság már 20 ezer eurótól lehet venni, ez körülbelül egy operátor éves munkabér-költségét jelenti. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról, hogy ezt a robotot a vállalat „ökoszisztémájába” kell kapcsolni, így a teljes költség végül ennek a többszöröse is lehet – írja a napi.hu. A gépek üzembe helyezését követően pedig emberekre ugyanúgy szükség lesz, hiszen a robotokat programozni kell és folyamatos karbantartást igényelnek – magyarázta a szakember.

(faktor.hu)