Mégiscsak a lét határozza meg a tudatot / A török elnök a nácikhoz hasonlította a görög határrendészeket

Forrás AFP, Sakis Mitrolidis

Furcsa dolog ez, hogy ha jön az Európai Unióból a pénz, akkor kell a görög határvédelem a törököknek, ha nincs pénz, jön a nácizás. (kpe)

Könnygázzal oszlatták szerda délután a görög biztonsági erők a görög-török határkerítésen át török oldalról gyújtóeszközöket hajigáló migránsokat. Az illegális bevándorlók emellett megpróbálták ledönteni a határkerítést is. A Kathimerini című napilap a görög vezérkarra hivatkozva arról számolt be, hogy állítólag két török F-16-os vadászbombázó az Évrosz határfolyó térségében behatolt a görög légtérbe, s alacsony magasságban repültek. Az újság feltételezése szerint Ankara így akarja ismét felszítani a feszültséget az utóbbi napok viszonylagos nyugalmát követően. Recep Tayyip Erdogan török elnök tegnap Ankarában a nácikhoz hasonlította a görög határrendészeket, akik fellépnek a Törökországból az EU-ba igyekvő illegális migránsokkal szemben. A politikus a török kormánypárt parlamenti frakcióülésén videófelvételeket és fényképeket mutatott be a török-görög határon zajló eseményekből, majd úgy fogalmazott: mindaddig nyitva marad Törökország nyugati szárazföldi határa, ameddig az EU nem teljesíti az összes korábbi vállalását. Jelentősen nőtt idén a Törökország felől Ciprusra érkező illegális bevándorlók száma, a ciprusi kormány új rendelkezéseket vezet be, az elnök pedig az EU segítségét kérte – tudatta Nikosz Núrisz ciprusi belügyminiszter, hozzátéve: az új rendelkezések egyebek közt forrásnöveléseket jelentenek, valamint a határellenőrzés szigorítását.

Jelentősen nőtt a migrációs nyomás Magyarország déli határán – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti bizottságának szerdai, budapesti ülésén. Kontrát

Károly beszámolt arról is, hogy „megvédjük a határokat”. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt hangsúlyozta: az európai biztonság jelenleg a török elnöktől is függ. Azt is kiemelte: az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a magyar kormány által képviselt álláspont az illegális migrációról 2015 óta helyes. Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke megjegyezte: ezt a magyar álláspontot nemcsak az európai fórumok, hanem a magyar ellenzék többsége is bírálta. Varga-Damm Andrea, a testület jobbikos alelnöke többször is jelezte, hogy pártja soha nem ellenezte a határkerítés megépítését. A szocialista Harangozó Tamás arról értekezett: az illegális migráció kapcsán a legnagyobb pánikra az ad okot, hogy Erdogan „politikai zsarolás tárgyává tette” a migrációs kérdést.

A Hír TV eközben arról tudósít: Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő szerint Görögországgal szolidáris az EU, míg Magyarországot büntetni akarja, mert feltartóztatja az illegális bevándorlókat.

MTI, HIRTV.HU