Megindult az eljárás hazánk ellen, a kormány szerint Brüsszel a magyar választókat bünteti

Fotó: Európai Parlament

Az Európai Bizottság elindítja az úgynevezett jogállamisági eljárást Magyarország ellen – jelentette be Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi ülésén. A kormány szerint Brüsszel a magyar választókat bünteti, amiért azok a választáson és a gyermekvédelmi törvény ügyében nem a Brüsszelnek tetsző véleményt fogalmazták meg – hangzott el az M1 Híradójában.

Az Európai Parlament, a magyar országgyűlés azonnali kérdések órájához hasonló plenáris ülésén jelentette be Ursula von der Leyen, hogy elindítják Magyarországgal szemben a röviden jogállamisági eljárásnak nevezett feltételességi mechanizmust.

Levelet küldtünk Magyarországra a kérdéseinkkel, amire választ kaptunk. Ezeket alaposan elemeztük, és arra jutottunk, hogy meg kell tennünk a következő lépést” – fogalmazott Ursula von der Leyen.

Johannes Hahn biztos úr ma tárgyalt a magyar illetékesekkel, és tájékoztatta őket, hogy el fogjuk küldeni nekik az eljárás beindításáról szóló hivatalos levelet” – jelentette be Ursula von der Leyen.

A bizottság elnöke egyben felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy a levél konkrét határidőket, menetrendet tartalmaz.

A jogállamiság mechanizmusról szóló rendeletet 2020-ban fogadták el, és bár 2021. januárjától hatályban van, eddig nem alkalmazták, mert a Bizottság megvárta az Európai bíróság állásfoglalását az ügyben.

A perben Magyarország és Lengyelország fordult bírósághoz, amely idén februárban hozta meg döntését, ebben a jogszabályt az uniós joggal összeegyeztethetőnek nevezték. A jogállamisági feltételességi mechanizmus célja, hogy a tagállamok ne élhessenek vissza az uniós forrásokkal.

Kapcsolódó tartalom

Nem indítható el ez az eljárás általános jogállamisági sérelmek gyanúja esetén, hanem kifejezetten kapcsolódnia kell valahogy az unós költségvetéshez, például abban az esetben hogyha egy tagállam illetékes hatósága nem megfelelően osztja el az uniós forrásokat az adott országban, hogyha gyanú esetén a nyomozóhatóság nem működik rendesen, megfelelően, hogyha a vádhatóság nem működik megfelelően vagy hogyha az uniós pénzeket ha jogtalanul ítélték oda, akkor ezeket nem fizetik vissza”.” – jelentkezett be Baraczka Eszter, a közmédia brüsszeli tudósítója.

Az eljárás megindításáról egyébként – még a hivatalos bejelentés előtt – már hétfőn beszélt Johannes Hahn egy sejtető cikkben, aminek megjelenését épp a választás másnapjára időzítették. Johannes Hahn korábban többször került már korrupciógyanúba – írta még februárban a Mandiner. A lap megjegyzi: a brüsszeli politikus rendszeresen szeret olyanokkal együtt részt venni fényűző vacsorákon vagy vadászatokon akik közvetlenül az ő munkáját lennének hivatottak ellenőrizni.

Mint írják: Hahn jó viszonyt ápol a számvevőszék azon vezetőivel, akikhez tárcája átvilágítása tartozik. De egy súlyos hűtlen kezelési ügy szereplőjével is közeli barátságot ápol. A Mandiner akkor kereste az OLAF-ot (az unió csalás elleni hivatalát) de azok nem válaszoltak a lap felvetésére. Minderre talán magyarázat lehet, hogy az OLAF ellenőrzése pont Johannes Hahn biztos alá tartozik.

Forrás: hirado.hu