Megindult a pénzeső, érkeznek az első szja-mentes fizetések: mutatjuk, kire vonatkozik az szja-mentesség és mekkora kedvezményt jelent

Fotó: pecsma.hu

január 1-től már érvényes a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó mentessége, így február elején már több tízezer forinttal magasabb fizetés érkezhet a 25 év alatt adómentességet élvező munkavállaló fiatalok számára. Mutatjuk, kire nem vonatkozik a személyi jövedelemadó 25 év alatt, mekkora kedvezményt jelent az szja-mentesség, illetve milyen esetekre nem lehet alkalmazni az adómentességet.

Mi az az szja?

Az szja, vagyis a személyi jövedelemadó a magánszemélyek által megszerzett adóköteles jövedelmet terhelő adó. 

Mikor döntöttek arról, hogy 25 év alatt szja-mentességet élveznek a fiatalok?

Az Országgyűlés tavaly áprilisban fogadta el a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét lehetővé tevő törvényjavaslatot.

Mit jelent a személyi jövedelemadó mentesség 25 év alatt?

A fiatalok 25 év alatt szja mentességet élveznek az átlagkeresetig a bérjövedelmük, illetve további nem önálló tevékenységből származó, valamint egyes önálló tevékenységből származó jövedelmeik (pl. megbízási díj, vállalkozói jövedelmek stb.) esetében. A kedvezmény maximumát a KSH által közzétett teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete (megelőző év július havi) alapján kell meghatározni. Így 2022-ben akár 5.204.352 forint éves jövedelemig is mentesülhetnek az érintettek az adófizetési kötelezettség alól.

Mikor jönnek az első szja-mentes fizetések?

Az első szja-mentes fizetések a többség számára február elején érkezhetnek meg, azonban egyesek számára az adókedvezmény már januári kifizetésnél is érvényesíthető volt, ha a 25 év alatti fiatal megbízási szerződéssel dolgozik, vagy ha a decemberi munkabért 2022. január 10-e után fizette ki a munkáltató.

Kire vonatkozik az szja-mentesség 25 év alatt?

Arra a 25. életévét be nem töltött magánszemélyre, aki összevont adóalapba tartozó jövedelemmel rendelkezik. Azokat a fiatalokat is érinti az adómentesség, akik diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát.

Mekkora kedvezményt jelent az szja-mentesség 25 év alatt?

A kedvezmény összege adóévenként legfeljebb a jogosultsági hónapok számának és a teljes munkaidőben alkalmazásban állók Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének a szorzata.

2022-ben havi 433 700 forint összegű összevont adóalapba tartozó jövedelemig vehető igénybe 25 év alatt adómentesség , ez 65 055 forint adómegtakarítást jelent. Éves szinten így maximum 5 204 400 forint jövedelem alapján 780 660 forinttal kevesebb adót kell megfizetnie a 25 év alatti fiataloknak.

Milyen eredményeket várnak a 25 év alattiak szja-mentességétől?

A kormány várakozásai szerint a 25 év alattiak szja-mentességével nő a fiatalok munkavállalási esélye, illetve nő a saját otthonra vágyó, családalapítás előtt álló 25 év alattiak anyagi mozgástere.

Meddig tart a 25 év alatti fiatalok adómentessége?

A jogosultság utolsó hónapja az a hónap, amikor a fiatal betölti a 25. életévét. Amennyiben a jogosultság az adóév egészében nem áll fenn, akkor az adóévi jövedelemnek a jogosultsági hónapokkal arányos részeként kell figyelembe venni.

Milyen jövedelemre érvényesíthető 25 év alatt adómentesség?

 • Munkabér
 • Táppénz
 • Egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme
 • Mezőgazdasági őstermelői jövedelem
 • Európai parlamenti képviselői vagy helyi önkormányzati képviselői jövedelme
 • Választott könyvvizsgálói jövedelme
 • Kifizetővel kötött megbízási, felhasználási szerződésből származó jövedelem

Az szja-mentesség 25 év alatt érvényesíthető ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemre?

A kedvezmény nem érvényesíthető például az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemre és a külön adózó jövedelmek nagy részére (például árfolyamnyereségre, osztalékra, kamatjövedelemre).

Iskolaszövetkezetek tagjaként végzett munka esetében járó szja-mentesség 25 év alatt

Azokat a fiatalokat is érinti az adómentesség, akik diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát. Ebben az esetben átlagosan havonta nyolcvan órát dolgozva 96 ezer forintot vihetnek haza, ami 14 ezer forinttal több, mint amit az adómentesség bevezetése előtt kaptak kézhez. 

A módosítás következményeképpen tehát az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka 2022-től akár teljes adó- és járulékmentességet élvezhet, hiszen az eddigi járulék- és szocho-mentesség mellett a korábban jelzett felső határig szja-mentessé is válik.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az átalányadózó egyéni vállalkozókra 2022-től bevezetésre kerülő kedvező adózási szabályokkal kombinálva akár szja-, járulék és szocho-mentesség érhető el a köznevelési, szakképzési vagy felsőoktatási intézményben nappali oktatás keretében tanuló vállalkozók esetében is.

Fontos azonban kiemelni, hogy a kedvezmény érvényesítése a jogosult magánszemély társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettségét és a kifizető (munkáltató) szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségét nem érinti.

Milyen időszakra lehet számolni 25 év alatt szja-mentességgel?

 • A 2021. december 31-ét követő időszakra elszámolt,
 • a 2022. évet megelőző évre vonatkozó, de 2022. január 10-ét követően kifizetett

bevétel (pl. 2021. évi bónusz, prémium) adókötelezettségére, egyéb esetben pedig a 2021. december 31-ét követően megszerzett bevétel adókötelezettségére kell először alkalmazni.

Mikor van a 25 év alatti szja-mentesség jogosultságának lejárata?

A jogosultság utolsó hónapja az a hónap, amikor a fiatal betölti a 25. életévét. Amennyiben a jogosultság az adóév egészében nem áll fenn, akkor az adóévi jövedelemnek a jogosultsági hónapokkal arányos részeként kell figyelembe venni.

Mekkora többletjövedelmet jelenthet összesen a 25 év alattiak szja-mentessége 2022-ben?

A GKI Gazdaságkutató Zrt. számításai alapján egy közmunkásbért kereső 25 év alattinak 16,5 ezer forint, egy minimálbért keresőnek 30 ezer forint, egy garantált bérminimumot keresőnek 39 ezer forint, míg egy átlagbért keresőnek 64,2 ezer forint többletet jelent 2022-ben a kormány rendelete.

A GKI felhívta rá a figyelmet, hogy a 25 év alattiak körében a nagy többség, 58 százalék bruttó havi 100 ezer forintnál kevesebbet keres. Ennek oka, hogy ebben a korosztályban jellemző az alkalmi, valamint a diákmunka; a 25 év alattiak 16 százaléka keresett havi 250 ezer forint felett 2020-ban.

2022-ben 140 milliárd forint többletjövedelmet jelenthet az érintetteknek az szja-mentesség 25 év alatt.

Mekkora bevételkiesést jelent az államháztartás számára 2022-ben a személyi jövedelemadó mentesség 25 év alatt?

Az államháztartásnak ugyanakkora bevételkiesést jelent az intézkedés, mint amekkora többletjövedelmet jelent az érintetteknek, tehát nagyjából 140 milliárd forint bevételtől esik el az államháztartás. Hozzá kell tenni azonban, hogy az összeg egy része forgalmi adó formájában visszajön a várhatóan megnövekedő fogyasztás miatt.

Szja visszatérítés 25 év alatt más országokban

A 25 év alattiak szja mentessége világszerte egyedülálló, Magyarországon kívül csak Lengyelország alkalmazza. Lengyelországban egy évvel tovább, 26. életévük betöltéséig élvezhetik az adómentességet a fiatalok.

A 25 év alattiak szja-mentességének kérvényezése, adminisztrációja

A 25 év alattiak nemcsak a személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek, hanem az adminisztrációtól is. Az adókedvezmény érvényesítését nem kell külön kérniük a 25 év alatti fiataloknak, azt a munkáltató, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi.

A kedvezmény érvényesítését a 25 év alatti fiatalnak tehát nem kell kérnie, kivéve, ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését.

A 25 év alatti fiatalnak csak akkor kell nyilatkoznia:

 • Ha nem kéri a kedvezmény figyelembevételét.
 • Ha csak a kedvezmény egy részének a figyelembevételét kéri.

A 25 év alattiak szja-mentességének hátulütője

A 25 év alattiak szja-mentességének kritikusai szerint az szja mentesség egyik hátulütője az, hogy a 25. életév betöltésével együtt életszínvonal csökkenés áll be az érintetteknél az adókedvezmény megszűnésével. Kapcsolódó cikkünk 2021. 01. 21.

Miért rossz, ha jó is lehetne a 25 év alattiak szja-mentessége?

Az első házasok adókedvezménye és az szja-mentesség 25 év alatt

Emellett az első házasok adókedvezménye is érvényesíthető: ha a fiatalok 25 éves koruk előtt kötnek házasságot, a házassági adókedvezményt 25 éves koruk után vehetik igénybe.

Forrás: portfolio.hu