Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség – védekezzünk ellenük!

fotó Agrofórum Online, Dr. Aponyi Lajos

Az elmúlt héten folytatódott a kora őszi, csendes, időjárási frontoktól mentes időjárás. A sok napsütés és a csapadékmentes napok elősegítették a szántóföldi- és kertészeti növények érését és zavartalan betakarítását. Az őszi káposztarepce vetése mindenütt befejeződött, az esőt kapott táblákon folyamatos a kelés, bár messze nem mondható egyöntetűnek. A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Az ország több, főként déli tájegységéből érkezett jelzések a mezei pocok erőteljes szaporodásáról szólnak. Az országos helyzetkép teljesen változó képet mutat, van ahol azonnali beavatkozást igénylő, másutt csupán szórványos, a védekezési küszöbértéket el nem érő a fertőzöttség. Az ellentmondásos helyzet ellenére érdemes minden olyan területet, melyet veszélyeztet a mezei pocok, ellenőrizni, nehogy később kártételi veszélyhelyzet alakuljon ki. Ebben az időszakban az évelő pillangós kultúrákat, valamint az elhanyagolt, ruderális területeket, árokpartokat kell felmérni, mert mindig ezekről a területekről kezdődik a mezei pocok betelepedése az őszi kalászos és repce vetések szegélyeibe.

Már érkeztek információk egy másik polifág kártevő, a vetési bagolylepke hernyója, a mocskospajor igen súlyos kártételéről kelő félben levő őszi káposztarepce vetésben. A kártevő ellen a vetőmagcsávázás mit sem ér, csak állomány permetezéssel gátolható meg a tarrágás.

Hírek érkeztek arról is, hogy deszikkált napraforgóból a gyapottok bagolylepke hernyója vándorolt át a szomszédos szikleveles repce vetésre, tetemes és látványos kárt okozva. A gyapottok bagolylepkénél maradva a kártevő rajzása lecsökkent, de vannak még csapdák, ahol a napi fogás még most is tömeges, tehát ezekben a körzetekben további kártételek várhatóak, főként a késői- és csemege kukorica állományokban, valamint több zöldségkultúrában. Már most látványosan sok a fertőzött fűszer- és étkezési paprika, valamint szabadföldi paradicsom bogyója.

A zöldítés céljából vetett keresztesvirágú növényeken, főként mustáron országszerte igen erős a repcedarázs álhernyó fertőzés és kártétel. Több helyen emiatt idő előtti betárcsázásra kényszerültek a földtulajdonosok, illetve földet bérlő gazdák.

A hűvösebb éjszakák miatt lecsökkent az ázsiai márványos poloskák egyedszáma, ugyanakkor még most is igen erőteljesen károsít a zöld vándorpoloska. A kártevő összes fejlődési fokozata megfigyelhető, gyakorlatilag az összes növénykultúrában, szántóföldtől a házi kertig mindenütt. Érkezett már jelzés a lakóhelyek irányába történő vonulásról is.

Forrás és fotó: Agrofórum Online, Dr. Aponyi Lajos