Megemlékezés a kommunizmus áldozatinak emléknapján

Mint minden évben, úgy 2024. február 25-én is a Kisgazda Polgári Egyesület   az Országgyűlés Hivatalával közösen koszúrázási ünnepséget tartott Kovács Béla bronzszobránál.

Arra a hetvenhét esztendővel ezelőtti napra emlékeztünk, amikor a megszálló szovjet hatóságok a mentelmi jog felfüggesztése nélkül, még az akkori jogszabályokat is sárba tiporva letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. A 25 évnyi kénszermunkából nem volt visszatérés….

Az esemény nem csupán személyes tragédia volt, hanem az egész országé is, hiszen ekkor vette kezdetét hazánkban a szabadság teljes felszámolása és az egypárti diktatúra kiépítése.

Amikor a kommunista diktatúra áldozataira gondolunk, akkor nem csupán   azokról kell megemlékeznünk, akik életüket áldozták, hanem mind azokra, akik börtönben, munkatáborban, kitelepítésben szenvedtek és akiket megfosztottak lakásuktól, vagyonuktól, a szó szoros értelemben megélhetésüktől.   Természetesen azok is áldozatok voltak, akik egyszerűen csak állásukat veszítették el és azok is, akik elől elzárták a továbbtanulás, a művelődés lehetőségét. Azok is az áldozatok közé tartoznak, akik kényszerből hagyták el hazájukat és sokan úgy haltak meg, hogy soha többet nem tudtak visszatérni.

Majd fél évszázadra rabbilincsbe verték a magyar szabadságot, alkotóerőt, szellemet és lelket. A rendszerváltás óta hiába telt el több, mint három évtized a hatások és a következmények alól máig nem tudjuk és bizonyos értelemben nem is akarjuk kivonni magunkat.

A megemlékezés a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Süli János országgyűlési képviselő, a Kisgazda Polgári Egyesület elnökségi tagja tartott rövid, de tartalmas beszédet.

A tisztelet és a megemlékezés koszorúját helyezte el Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke és Földváryné Kiss Réka a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke.

A meghitt összejövetelt a Szózat közös eléneklésével zártuk.

Dr. Bakos Zoltán